MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli'nin köylerinde yaşanan imar sorunlarını Meclis'e taşıdı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle önerge veren Türkkan, "2004 yılında çıkan kanunla köylerdeki imar faaliyetleri Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna girmesine rağmen aradan geçen 11 senede Kocaeli’nin bazı köylerinde neden hala bitirilemeyen imarlar bulunmaktadır?" diye sordu. Türkkan, önergesinde "Kocaeli’nin birçok köyünde imarlar hala bitirilememiştir. Köylü, ihtiyacı olan binayı yapmak istediğinde kendisine ciddi ölçüde para cezaları verilmektedir. Metrekare başına kesilen cezalar, köylünün inşaata devam etmesi durumunda daha da artmaktadır. Köylüye kendi tapulu mülkiyeti olmasına rağmen ceza verilmesi köylüyü mağdur etmektedir. Köylüler yeni düzenlemeler yapılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini ve beklemektedir." dedi.

Türkkan'ın yönelttiği sorular şöyle: "-2004 yılında çıkan kanunla köylerdeki imar faaliyetleri Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna girmesine rağmen aradan geçen 11 senede Kocaeli’nin bazı köylerinde neden hala bitirilemeyen imarlar bulunmaktadır?

-Bu konuda neye dayanarak bir düzenleme yapılmıştır, Kocaeli’nde köylü neden hala sıkıntı yaşamaktadır?

-Büyükşehir Belediyesi’nin imar faaliyetinde hala bulunmaması nedeniyle kendisi imar yapan köylü kendi tapulu mülkiyeti olmasına rağmen hangi gerekçeyle cezai müeyyide ile karşılaşmaktadır?

-Bu konuda köylüye verilen cezalar nasıldır, köylü ihtiyacı olan binayı yapmak istediğinde kendisine verilen cezalar neden artarak uygulanmaktadır?

-Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan, hala yapılmayan ancak köylünün ihtiyacı olduğu için yapmak zorunda kaldığı imarlar ile ilgili verilen cezaların kaldırılması düşünülmekte midir?

-Kocaeli’nde köylünün yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve bundan sonra mağduriyet yaşamaması için imar faaliyetleri konusunda yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir, bu konuda köylünün yaşadığı mağduriyet nasıl giderilecektir?"