MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Prof. Dr. E. Semih Yalçın, parti olarak koalisyon seçeneklerini net bir şekilde ortaya koyduklarını söyledi. AK Parti heyeti ile bayramlaşma sırasında koalisyon görüşmeleri hakkında düşüncelerini dile getiren Yalçın, “Öncelikle HDP’nin olması lazım, kabul etmediniz. Şimdi üçüncü bir alternatif AKP-CHP var bunun değerlendirilmesi anlamında güzel bir seçenek netice itibariyle. Hükümet olduktan sonra toplumun ihtiyacı olan bütün yasama faaliyetlerini çok net yapılabilir. Orada MHP etkili bir muhalefetini, yapıcı muhalefetini gerçekleştirebilir. Bu seçenek varken perde arkasında veya arka planda erken seçimi siyasi partiler için tehdit unsuru olarak göstermemek lazım. O meşru çare.” diye konuştu.

Bayramın ikinci gününde, siyasi partiler arasında karşılıklı bayram ziyaretleri gerçekleştirildi. Milliyetçi Hareket Partisi’ni (MHP) ziyaret eden partililer arasında AK Parti’de yer aldı. Bayramlaşmaya gelenleri MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Prof. Dr. E. Semih Yalçın, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Erdem ve MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ertuğrul’dan oluşan heyet ağırladı. AK Parti heyetinde AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, AK Parti Kadın Kolları Başkan yardımcısı Taciser İçyer yer aldı.

Bayramlaşmaya koalisyon görüşmeleri damgasını vurdu. Milletin sözünü söylediğini, artık partilerin söz söyleme zamanı olduğunu belirten Gündoğdu, “Hep beraber bekliyoruz” dedi. Şu anda görevin AK Partide olduğunu kaydeden Yalçın ise “Hükümeti kuracak olan sizlersiniz.” dedi. Bunun üzerine Gündoğdu, “Kurmak için size geldik.” demesi üzerine Yalçın, “Biz cevabımızı verdik.” karşılığını verdi.

Alternatiflerin ve yolların bu ülkede çok olduğunu kaydeden Yalçın, “Seçmen 7 Haziran sonrasında bu ülkeyi ve siyaseti tek bir alternatife bırakmadı. İhtimalleriniz çok onu değerlendirecek olan Ahmet Davutoğlu. İlk tur görüşmeleri bu anlamda ikincisinin gelecekte nasıl bir yapılanma ve geleceğin görülmesi açısından önemli. Bizim tavrımız net. Üç ihtimal daha var. Bu ihtimallerden birini tercih etmeniz lazım. Zannediyorum erken seçim zorlamanız olmayacak.” diye konuştu.

7 Haziran öncesi siyasi partiler olarak sözlerini söylediklerini anlatan Gündoğdu, “Siz söylediniz diğer partiler söyledi, 7 Haziran’da da millet söyledi. Millet şuanda hiçbir partiye tek başına iktidar yetkisi vermediğine göre bir hükümet bekliyor doğal olarak. Yüzde 41’le en büyük parti biz olduğumuza göre sorumluğu bize düşüyor. Birinci tur ziyaretler gerçekleştirildi. MHP ziyaretinde karşılıklı nezaketin bayram öncesi birlik kardeşlik atmosferini gördük. Birinci turdu, 'bizim dışımızdaki seçenekleri değerlendirin' teklifinizi aldık. Ama bu kapının da açık olduğunu biliyoruz. Önemli olan Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması, milletin verdiği bu yetki hiçbirimizi kendi haline hareket etme hakkıyla donatmış değil, sorumluluklarımızın olacağını gösteriyor. Sizden sonra ziyaret ettiğimiz parti sizden önce anamuhalefet ve dördüncü parti ile ilgili kamuoyu yaklaşımları biliyor, inşallah bir hükümet kurulur. Türkiye’nin devam eden bir istikrarı var ama hükümetsiz sürekli istikrar olmaz. Hükümete kavuşması lazım. İkinci tur ziyaretlerin birinci turdan daha olumlu, daha yapıcı, daha sıcak, daha hükümet olmaya yönelik geçmesini Cenabı Allah’tan diliyorum.” şeklinde konuştu.

İkinci turla birlikte işlerin artık masaya döküleceğini vurgulayan Yalçın ise “Ciddileşecek. Burada sizin ve partinizin Davutoğlu’nun hükümet kurma istekliliğini görüyoruz. Öyle de olması gerekiyor. Ana muhalefet partisinin yine aynı yönde hükümet kurma noktasında istekli olduğunu görüyoruz. MHP aslında işinizi kolaylaştırdı. Formülü ortak koymak suretiyle.” dedi.

Gündoğdu, “Sanki MHP tabanının arzusuyla yukarıdaki görüntü biraz farklı gibi kamuoyunda.” şeklindeki çıkışına Yalçın, “Yok. Yok. Hiçbir farklılık yok onu söyleyeyim. Görüşmede Başbakan kendi tabanları ile istikameti bize yönelik olduğunu söyledi ama MHP’nin tabanı ile alakalı değerlendirme hususunda geri planda değiliz. Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi bizde taban-tavan diye çok büyük bir farklılık olmaz. Mahalle temsilcisi istediği anda her zaman için ikinci adamdır genel başkanımıza ulaşabilir. İletişim noktasında bir sıkıntı yok. Bizim arkadaşlarımız arasında kahir ekseriyetle böyle bir şeyin mutlaka olması yönündeki bir yaklaşım sergilediğimizi görmedik. Seçmen nazarında böyle bir temayül olabilir. Buna saygılıyız. Ama MHP kendi içinde böyle bir çalışma yaptı. Sizin söylediğiniz taban ile farklı görmüyoruz. Genel seçmen üzerinde bir durum olabilir.” açıklamasında bulundu.

Partilerinin mensupları ve mümessilleri olmak üzere MHP’nin 7 Haziran’dan bu yana uyguladığı siyaseti takdir ettiği ve kendilerine ilettiğini anlatan Yalçın, “Parti olarak kapıları kapatmıyoruz. Ama bu kapının aralık olma hadisesi illa bir hükümete destek vermek veya koalisyon hükümetine hazırız anlamında değil. MHP’nin aldığı oy ortadadır, orada verilen görev, seçmenin verdiği görev, bizim okuduğumuz şekilde muhalefet görevi. Muhalefet, sistemin dışında müessese değil, iktidarların hiçbiri muhalefetsiz olmaz. Bizde orada yapıcı bir muhalefetle sistemi tamamlayacağız.” dedi.

Açık olan her kapıyı ziyaret ederek Türkiye’yi hükümetle buluşmaya çalıştıklarını vurgulayan Gündoğdu, “Açık kapılar biz açığız ama muhalefette kalacağız derse hükümet olma sorumluluğuna eşlik etmezse de hepimizin başvuracağı kaynak yeniden millettir. Yeniden millete dönmektir. Olurları, olabilirleri, olması gerekenleri, siyasetçilerin değerlendirmesi lazım. Başbakanımız da 7 Haziran’dan beri 7 Haziran öncesi söylemleri hiçbirisini siyasi partilerle ilgili hiçbirine prim vermedi. Bu ülkeyi hükümetsiz bırakmama sorumluluğuyla hareket ediyor, parti olarak da öyleyiz. Ama bu ilanihaye açık devam edecek bir unsur değil. Yasal bir sınır var 45 günlük süre. Bu süre içerisinde milletin istikrarını koruyacak gelecek yürüyüşünü ortaya koyacak bir oluşum gerçekleşmezse hep beraber millete gideriz. Milleten kaçılmaz.” şeklinde konuştu.

'ABANIN ALTINDAN DEĞNEĞİ GÖSTERİYOR ARA SIRA'

Bu ülkede hiçbir siyasi partinin halkın siyasi iradesinde ve sandıktan korkmayacağını hatırlatan Yalçın şunları söyledi: “O anlamda MHP içinde aynı şeyi söylüyorum. Bizim gördüğümüz ve anladığımız kabul eder misiniz bilmiyorum, Cumhurbaşkanı içten içe sistemi veya gidişatı erken seçime göre ayarlıyor. Eğer AK Parti de buna uyarsa bu koalisyon turlarının pek fazla bir anlamı kalmayacak. O halde seçeneğiniz varken çok rahat bir şekilde ana muhalefet partisi ile 390 milletvekiline ulaşan etkili bir iktidarı elde edebilirsiniz. Bu hali hazırda ortada var.”

Gündoğdu, “Cumhurbaşkanı erken seçim istiyor sizden, hayır diyorsunuz, o zaman siz de aynı şeyi istiyorsunuz.” çıkışına Yalçın, “Biz seçenekleri çok net sunduk ortaya. Öncelikle HDP’nin olması lazım, kabul etmediniz arkasından üçlü olsun, kabul etmediniz. Şimdi üçüncü bir alternatif AKP-CHP var, bunun değerlendirilmesi anlamında güzel bir seçenek netice itibariyle. Hükümet olduktan sonra toplumun ihtiyacı olan bütün yasama faaliyetlerini çok net yapılabilir. Orada MHP etkili bir muhalefetini, yapıcı muhalefetini gerçekleştirebilir. Bu seçenek varken perde arkasında veya arka planda erken seçimi siyasi partiler için göstermemek lazım. O meşru çare.”

Gündoğdu'nun, “Cumhurbaşkanımızın hiçbir açıklamasında bunu görmüyorum” demesi üzerine Yalçın, “Abanın altından değneği gösteriyor ara sıra.” dedi.