MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, AKP’nin iktidar olduğu son 13 yılda Türkiye hukuk sisteminin yerle bir edildiğini ileri sürerek, “Son 13 yılda Türkiye hukuk sistemi yerle bir edilmiş, ayaklar altına alınmış ve yasalar görmezden gelinmiştir. AKP döneminde yargı sistemi infaz edilmiş ve yok edilmiştir.” dedi.

Genel seçim çalışmalarına devam eden MHP İzmir adayı Tanrıkulu, hükümet aleyhine olan birçok hukuk davasının baskı gördüğünü ve delillerin yok edilir duruma geldiğini iddia etti. Tanrıkulu, “Adaleti, temel hak ve özgürlüklerin güvencesi ve devletin temeli olarak görüyoruz. Bu nedenle yargı, insanların tereddütsüz güvenebileceği, adalet duygusunun zihinlerde ve kalplerde yer ettiği bir yapıda olacaktır. Hâkim ve savcıların liyakat ve vicdan sahibi olmasıyla kanaat adaletinin tesisi, yargıya olan güvenin teminatı olacaktır. Sistemin etkin, erişilebilir ve adil olması sağlanarak adalete güven tesis edilecektir. Bu sebeple MHP’nin iktidar olması, oldukça önemli bir husustur.” dedi.

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAKİM KILINACAK'

AKP hükümetinin, hukukun üstünlüğünü görmezden gelerek kendi ideolojisi dışındaki herkesi hedef olarak gösterdiğini savunan Tanrıkulu, “Bunlar hep kandırılıyor. Ne zaman hükümet karşıtı biri çıksa hemen kendi adaletlerine teslim ediyorlar. Türkiye hukuk sistemi üzerinden, kendi karşıtı olan herkesten intikam alıyorlar. Böyle bir atmosferde hukukun üstünlüğünden, eşitliğinden bahsetmemiz mümkün değildir. Bu sistem öyle bir duruma gelmiştir ki sarayın hukuk sistemi, Türkiye’nin güçlü hukuk sisteminden üstün hale gelmiştir. Hukuk sistemini hukukun temel unsurları mı idare edecektir, yoksa saray unsurları mı?” diye konuştu.

HSYK ÜYELERİNİN SEÇİMİ

MHP’nin iktidar olması halinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin seçiminin, demokratik usullere uygun olarak ve yargı bağımsızlığını zedelemeyecek şekilde yeniden düzenleneceğini söyleyen Tanrıkulu, “Hâkim, savcı atamaları ve yargıda yapılan seçimler, objektif kriterlere dayandırılacaktır. Seçimlerin, hâkim ve savcıların mesleklerinin ve kararlarının önüne geçmesine yol açan siyasi, ideolojik ya da bir grubun temsiline dönük, yarışa dönüşen çarpıklıkları giderilecektir.” dedi.