MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, AK Parti İzmir milletvekili adayı İbrahim Turhan’ın, Merkez Bankası’nın kuruluşuna yönelik açıklamasına tepki gösterdi. Turhan’ın, “Durmuş Yılmaz, kanunun 52. maddesini unutmuş olabilir.” sözüne tepki gösteren Yılmaz, nezaket sınırlarını aştığını söyledi.

MHP adayı Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, “2001 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra 1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda, 4651 sayıIı kanun ile önemli değişiklikler yapılmış ve Merkez Bankamız, bağımsız bir merkez bankasının hukuki altyapısına ve para politikası araçlarına kavuşturulmuştur.” dedi. Kendisinin de bizatihi katkıları neticesinde kaleme alınan kanunun hükümlerinden birinin de 52. madde olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu maddeyle o günkü koşullarda ihtiyaç bulunmayan ancak ileride ihtiyaç olabileceği düşüncesiyle ‘likidite senetleri’ adı altında bir borçlanma senedi de düzenlenmiştir. Nitekim 2001 yılında ihtiyaç bulunmayan bu araca, yaklaşık 8,9 yıl sonra benim başkanlığım döneminde ihtiyaç duyulmuş ve herhangi bir yasal değişikliğe ihtiyaç duyulmaksızın likidite senedi ihraç edilebilmiştir. Dolayısıyla bizatihi kaleme alınmasında katkım bulunan kanunun 52. maddesi hükmünü unutmam mümkün olmadığı gibi söz konusu senetle ilgili herhangi bir yasal değişikliğe ihtiyaç bulunmadığına ilişkin açıklamam da bu çerçevededir. Son olarak, 32 yıl 7 ayını Merkez Bankası'nda geçirmiş ve merkez bankacılığı konusunda birçok kişi yetiştirmiş bir kişi olarak, Sayın Turhan'ın söz konusu kanun maddesini unutmuş olabileceğime ilişkin açıklamasını, iyi niyeti ve nezaketiyle bağdaştıramamaktayım.” açıklamasında bulundu.

AK Parti adayı İbrahim Turhan, Merkez Bankası eski Başkanı olan MHP adayı Durmuş Yılmaz'ın, Merkez Bankası Kanunu'nda yeni bir değişikliğe gerek görmediği açıklamasına ilişkin, "Durmuş Bey, Merkez Bankası'ndan ayrılalı dört yıl olduğu için yıllarca çalıştığı Merkez Bankası Kanunu'nun 52. maddesini unutmuş olsa gerek." demişti.