MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin polemiğe neden olan 'şerefsizler' sözünün arkasında olduğunu söyledi. Adan, MHP’de 3 bin kişilik 'vatan haini' listesi olduğu iddialarını ise “Takip etmedim, okumadım. Bizde herhangi bir liste yok. Vatan hainleri ortada zaten.” diyerek yalanladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Açıklamasında ilk olarak koalisyon çalışmalarına değinen Adan, “7 Haziran sonrası düşüncelerini en net ifade eden siyasi parti MHP olmuştur. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bir siyaset ve devlet adamıdır. İfadelerini kullanırken günlük heyecanlarla ve gelişmelerle tespit eden bir lider değildir. Mutlaka Türkiye’nin dününü, bugünün ve yarınını hesaplayarak sonuna kadar arkasında duracağı düşüncelerini ifade eden bir siyaset geleneğinin lideridir. Dolayısıyla 7 Haziran akşamı yapılan açıklamayı tekrarlamakta fayda görüyorum.” dedi.

AKP İLE HDP UZUN YILLAR İŞBİRLİĞİ YAPTI

Bahçeli’nin her türlü koalisyon ihtimaline kapıları kapatan açıklamasını yineleyen Adan, “Uzun süredir Türkiye’de çözüm süreci adı altında işbirliği yapan, Dolmabahçe kaçkını dediğimiz Yalçın Akdoğan’ın başkanlığında mutabakatların okunduğu ve ‘eğer Diyarbakır Cezaevi’ne düşseydim ben de dağa çıkardım’ diyen Arınç’ın meşrulaştırdığı Kandil’i hatırlıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını hatırlıyoruz. Dolayısıyla AKP ile HDP, uzun yıllar işbirliği yapmışlar, Kandil’e gitmeyi suç olmaktan çıkarmışlar, eşkiya başının mesajlarını Diyarbakır’da okutma onursuzluğunu bu milletin önünde sergilemiş olan AKP ile HDP, hükümet kursunlar ifadesini kullanmıştır sayın genel başkanımız. Olmazsa CHP ile veya CHP ve HDP ile hükümet kursunlar demiştir.” diye konuştu.

Çözüm süreci denilen sürecin yıkım süreci olduğunu ifade eden Adan, "Türk milletinden özür dilemeleri gerektiği noktasındaki düşüncelerimiz geçerli düşüncelerdir.” dedi.

MHP’nin ancak Bahçeli’nin açıkladığı şartlarla gelirlerse AKP ile hükümet kurmayı tartışabileceklerini ifade ettiklerini belirten Adan, “Beraber olma noktasındaki iradeyi de koymadığımızı biliyorsunuz. Ancak o zaman oturur konuşuruz denilmiştir.” şeklinde kaydetti.

SEÇİM HÜKÜMETİNDE YER ALMAYACAĞIZ

Adan, şöyle devam etti: “AKP’nin kendisinin belirleyeceği hiçbir siyasi karara MHP’nin destek vermesi mümkün değildir. Azınlık hükümeti konusunda da genel başkanımızın ifadesi çok nettir. Azınlık hükümeti konusunda bizim destek vermeyeceğimiz noktasında her yerde düşüncelerimizi açıkça ortaya koyduk. Semih Yalçın çok net bir şekilde açıklama yaptı. Azınlık hükümetini destekleyeceğimiz yönündeki hiçbir beyan bize ait değildir dedi. MHP gücünü Türk milletinden ve Allah’tan alan bir siyasi partidir. Uzun süredir söylediklerine baktığımız zaman tarihin haklı çıkardığı bir siyasi partidir. MHP’nin düşüncelerinin birilerinin saptırdığını biliyoruz. MHP’yi algılamakta sorun çekenleri protesto ediyorum.”

Adan, bir gazetecinin sorusu üzerine de “Seçim hükümetinde yer almayacağımızı söyledik.” diye ekledi.

'TERÖRLE MÜCADELEYİ DESTEKLEMEK, AKP’Yİ DESTEKLEMEK DEĞİLDİR'

“Eğer AKP şartlarınızı karşılarsa, örneğin terörle mücadele sözü verirlerse MHP yine desteklemeyecek mi?” sorusuna ise Adan şu cevabı verdi: “Azınlık hükümetini desteklemeyeceğimizi çok net bir şekilde söyledik. AKP sözcüleri, özellikle Başbakan ve Arınç’ın yaptığı açıklamaları dinledim ben. Çözüm sürecinin bitmediğini, çözüm sürecinin hükümet programında olmazsa olmaz şartların içinde olduğunu ifade ediyorlar. Biz ise çözüm sürecinin ülkeyi tahrip ettiğini, AKP’nin yürüttüğü politikanın Türkiye’yi bölünme aşamasına getirdiğini ifade ediyoruz. Dolayısıyla MHP, terörle mücadeleyi sonuna kadar destekler. Bu AKP’yi desteklemek anlamında değildir. Allah bize Kandil’i temizlemeyi bizim iktidarımızda nasip etsin.”

MHP’DE 3 BİN KİŞİLİK LİSTE YOK

Ardından bir gazeteci Adan’a, “MHP basın başdanışmanı Metin Özkan vatan haini listesi olduğunu açıkladı. MHP’de 3 bin kişilik bir liste var mı, vatan hainleri kriteri nedir?” sorusunu yöneltti. Adan, “Takip etmedim, okumadım. Bizde herhangi bir liste yok. Vatan hainleri ortada zaten.” diye cevap verdi.

BAHÇELİ BOĞAZDA VİSKİ İÇENLERE 'ŞEREFSİZ' DEDİ, BAĞCILAR’DAKİLERE DEĞİL

Adan’a ardından Bahçeli’nin tartışmaya neden olan “şerefsiz” açıklaması soruldu. Adan, şöyle konuştu: “Sayın Devlet Bahçeli’nin, ‘boğazda viski içerek HDP’ye oy veren şerefsizler’ ifadesinin sonuna kadar arkasındayım. Bildiğiniz gibi olaylar Doğu’da Güneydoğu’da cereyan ettiği zaman ‘Doğu’yu verelim de kurtulalım’ diyenler de bu şerefsizler, aynı adamlar. Bunlar biraz daha olaylar gelişirse Türkiye’de yaşanmaz deyip Türkiye’den kaçacak olan bir kesim. Dolayısıyla bu kesimlerin vatan millet sevgisi yok. Sayın Öcalan bizim liderimizdir diyen bir partinin milletvekili adaylarına şuursuzca verilen bu oyların özellikle, sayın genel başkanımız ifadesini bilinçli bir şekilde kullanmış, boğazda viski içen şerefsizler ifadesini kullanmış yani Bağcılar’da oy verene dememiş, bunlara verilen oylara bütün siyasi partilere verilen oylara saygı duyuyoruz ama Boğaz’da varlık içerisinde Türk askerine kurşun sıkarken viskisini yudumlayan bir kesimi hepiniz biliyorsunuz. Dolayısıyla bu doğrudur, ancak bölücülerin siyasi uzantılarının liderlerinin veya milletvekillerinin Devlet Bahçeli beye karşı kullandıkları ifadeler sadece terbiyesizlikle ifade edilir. Bahçeli ile ilgili bunların herhangi bir olumsuz ifade kullanmaları doğru değildir. Ve alçaklığa her türlü şerefsizliğe öncülük yapan PKK terör örgütü ile birlikteliğine son vermemiş bir siyasi hareketin Bahçeli’ye dil uzatması ne gücü ne haddi yeter. Bunlar daha ileri gidip terbiyesizlik yapmasınlar.”