MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, TBMM’de Manisalı çiftçilerle ‘Salçalık domates fiyatlarındaki değişmeler ve üreticilerin mağduriyeti’ hakkında basın toplantısı düzendi. Akçay, basın toplantısını Manisa’dan gelen çiftçiler Baki Ulu ve Hasan Ali Durukan’la birlikte yaptı.

Şener Şen’in Züğürt ağa filmindeki domates satıcısı gibi üreticilerinde TBMM Basın Toplantısı salonunda feryatlarını aynı şekilde ‘domates’ diyerek hatırlatmaya çalıştıklarını kaydeden Akçay, “Bu sesin mümkün olduğunca sessiz ve cılız gibi görünse de ciddi bir feryat olduğunun bilinmesinde fayda var.” dedi.

Tarım sektöründe fiyat politikası sorunu yaşandığını belirten Akça, “Üretici bir yandan artan girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışırken diğer taraftan da ürettiği ürünün satış fiyatı üzerinden ciddi bir baskı altına alınmaktadır. Domates üreticileri de son günlerde bu sorunla karşı karşıya bırakılmaktadır. Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzelerden birisidir.” diye konuştu.

Domatesin sofralık ve salçalık olmak üzere 2 temel ayrımı olduğunu belirten Akçak, “Domatesin sanayide işlemden geçirilmesiyle ülke ekonomisine katkısı da artmaktadır. Manisa’da da domates üretimi il ekonomisinin önemli bir alanını oluşturmaktadır. Manisa’da 2014 yılında 131 bin 822 dekar alanda 861 bin 447 ton domates üretimi gerçekleştirilmiştir. Türkiye’deki toplam domates üretiminin yüzde 7’sini, salçalık domates üretiminin ise yüzde 17,3’ünü oluşturmaktadır. Manisa salçalık domates üretiminde Türkiye’nin 3’üncü büyük şehridir.” şeklinde konuştu.

Ülke ekonomisinin en önemli tarım ürünlerinden birisi olan salçalık domatesin üretim maliyeti her geçen yıl arttığını kaydeden Akçay, “Üretimin çok olduğu yıllarda fiyat düşünce, maliyeti karşılayamayan üretici büyük zarara uğramaktadır. Bugün salçalık domates üreticileri sanayicilerin alım fiyatı politikaları nedeniyle zor günler geçirmektedir. Firmaların domates alımı için teklif ettiği fiyatlar üreticilerin maliyetlerini dahi karşılamaktan uzaktır. Sanayiciler üreticilerle sözleşme yaparak salçalık domates almakta. Fiyat şartına uymamakta sanayiciler. Manisa’da salçalık domates üreticileriyle şirketlerle sözleşme ile kilo başı 25 kuruş anlaştı. Mahsulünü kaldıran çiftçimiz fabrikaya gittiğinde 12 kuruştan alım yapıyor. Şirketler sözleşme hükümlerine uymuyor: Salçalık domatesin ortalama maliyet 18 lira. Dönümde 1500 liralık bir maliyet söz konusu en fazla 7-8 tonluk bir domates elde ediliyor. Şirketler sözleşme hükümlerini hiçe sayarak sayıp büyük bir fırsatçılık yapmakta.” açıklamasında bulundu.