Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanı devletin başıdır, tüm milletin cumhurbaşkanıdır. Partili cumhurbaşkanını kabul etmemiz mümkün değildir dedi.
Akçay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’i eleştirdi. Akçay, Özel’in son günlerde MHP ve MHP Genel Başkanına yönelik yaptığı açıklamalarda nezaket ve saygı sınırlarını aştığını belirterek, “CHP’li Özel demagoji cezbesine kapılmış ve ne dediğini kendi duymayan, okuduğunu ve dinlediğini anlamak istemeyen bir siyasetçi profili çizmektedir. CHP’li Özel’in son günlerde yapmış olduğu açıklamaları da konuyu bağlamından ve öznesinden koparmaktadır” ifadelerini kullandı.
Akçay, “Sayın Özel’e tavsiyem bu tür görüşlerini ve saçmalıklarını dile getirmeden önce Sayın Genel Başkanımızın, Genel Başkan Yardımcılarımızın ve bizlerin açıklamalarını dikkatle okuyup dinlemesidir. Gensorularla ilgili olarak sizlerde çok iyi biliyorsunuz ki biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak, HDP’nn verdiği gensorularda ‘hayır’ oyu kullandık. Cumhuriyet Halk Partisi’nin verdiği gensorularda ‘kabul’ oyu vererek destekledik. Burada şaşırtıcı olan şu; Cumhuriyet Halk Partisi’nin Grup başkanvekili HDP’nin gensorularını savunmakta, bizi HDP’ye destek vermemekle itham etmektedir. CHP’li Özel, MHP’nin HDP’ye karşı tavrından niye rahatsızdır? Sayın Özel, CHP’nin grup başkanvekili değil mi? HDP’nin grup başkanvekili değil diye biliyoruz. Rozetinde CHP, gönlünde ve zihninde HDP mi var” şeklinde konuştu.
En öncelikli konunun terörle mücadele olduğunu ifade eden Akçay, “Terörle mücadelenin kesintiye uğramasını istemiyoruz. En öncelikli konu bu. Çünkü milletimizin birliği, beraberliği, vatanımızın bütünlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti tehlike ve tehdit altındadır. Hükümete desteğimiz ve vermeyi arzu ettiğimiz destek terörle mücadele eksenlidir. Ülkemizin bölünmeye, iç çatışmaya sürüklenmesini istemiyoruz. Terörle ve bölücülükle etkili, kararlı, topyekün bir mücadele istiyoruz. İktidarı, muhalefeti bütün toplum olarak kesintisiz ve şartsız desteği de ihtiyaç olması halinde vereceğimizi ifade ettik. Öküz altında buzağı aramaya gerek yok. Çok netiz” dedi.
MHP’nin başkanlık sistemine karşı olduğunu söyleyen Akçay, “Geçmişte ne söylediysek, bugün de ayını şeyi söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nde tek ve ortak görüş yok. Kimi başkanlık, kimi yarı başkanlık, kimi partili cumhurbaşkanı diyor. Milliyetçi Hareket Partisi başkanlık ve anayasa konusunda daha önce ne dediysek, aynı şeyi söylüyoruz” ifadelerini kullandı.
Partili cumhurbaşkanı konusunda Akçay, “Partili cumhurbaşkanı sağlıklı bir çözüm değildir. Çünkü devletin tepesinde yaşanan sorunlar bir sistemden kaynaklanmamaktadır. Bu sistemi sağılıklı, uyumlu bir şekilde yönetmek durumunda olan aktörlerin yanlış yönetim tarzından kaynaklanmaktadır. Hem başbakanın hem cumhurbaşkanının aynı kaynaktan gelmesi gerektiğini savunanlar, böyle olduğu halde geçtiğimiz günlerde bir saray darbesi yaşandı. Demek ki, sorun aynı partiden, kaynaktan gelmekle çözülmüş olmuyor. Tamamen bir insan, yönetici unsuru var. Partili cumhurbaşkanlığı sistemi cumhurbaşkanını herkesin cumhurbaşkanı olma özelliğinden uzaklaştırır. Cumhurbaşkanı devletin başıdır, tüm milletin cumhurbaşkanıdır. Partili cumhurbaşkanını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konuda pazarlık içinde değiliz, pazarlık içine girmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemine ilişkin sözleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kılıçdaroğlu hakkında açılan soruşturmaya ilişkin soru üzerine Akçay, “Bu sözler talihsiz sözlerdir. Sayın Kılıçdaroğlu’nun arzu ettiğini düşünmem. Bu tür sözlerden kaçınmamız gerekir. Her gün, her saat neredeyse her dakika güvenlik güçlerimize, askerimize, polisimize, sivil halkımıza saldırıların olduğu, kanlarımızın döküldüğü, şehitlerimizin verildiği bir ortamı yaşıyoruz. Bu sözleri kabul etmek mümkün değildir. Toplumu da başta Sayın Cumhurbaşkanı, hükümet, iktidar partisi, muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, medya, toplumu ayrıştırıcı, kamplaştırıcı tutum ve söylemlerden özenle kaçınılması gerekir” diye konuştu.
Bir gazetecinin MHP’li Semih Yalçın’ın terörle mücadele konusunda “hükümete varız” dediğini belirtmesi üzerine Akçay, “Terör ve bölücülük hadisesi ve Türkiye’nin dışarıdan bir takım güçler tarafından kuşatılması bizi beka teklisine doğru sürüklüyor. Milliyetçi Hareket Partisi tutumunu netleştirmektedir. Toplumu gerilimlerden uzak, milli birlik ve bütünlüğümüzü sağlayacak tutum almaktadır” dedi.