Orkide ve Ekiz gibi yağ markalarına sahip Küçükbay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, gündeme taşıdığı tağşiş olayının peşini bırakmıyor. Hileli ürün üreten firmalar tespit edilerek gereğinin yapılmasını isteyen Küçükbay, “Ben bu işin peşini bırakmayacağım.” dedi.

Rekor derecelerde artan ayçiçek ve zeytinyağı fiyatlarının ardından gündeme gelen tağşişin ardı arkası kesilmiyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu’dan Küçükbay’a destek geldi. Keskinoğlu, taşıdığı hassasiyet konusunda Küçükbay’a hak vererek, hileli ürün üreten firmaların, caydırıcı yüksek cezaların yanısıra kapatılması gerektiğini söyledi. Keskinoğlu, bütün çabalarına rağmen yetersiz cezalar sebebiyle tağşişin önünün alınamadığına dikkat çekmişti.

Reha Keskinoğlu’nun desteklerinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Ahmet Küçükbay da, “Bunları söylemek ve firmaları ifşa etmek yetmiyor. Daha büyük güç birliklerine ihtiyacımız var.” dedi. Adı açıklanmayan daha pek çok firmanın hala piyasada yer aldığını ileri süren Küçükbay, “İnanıyoruz ki devletimizin en üst makamında yer alan büyüklerimizin de tağşişle ilgili çalışmaları var. Hileli ürünle haksız rekabet yaparak halkımızın sağlığıyla oynayan düzenbazlar konusunda önemli adımlar atacaklar.” diye konuştu. Temmuz ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sitesinde yaptığı açıklamayı da hatırlatan Küçükbay, şöyle devam etti: “Marketlerden aldığımız örnekleri kendi labaratuvarlarımızda inceliyoruz, hassas kontrollerden geçiriyoruz. Takviye edici gıdalar, renklendiriciler ve tatlandırıcılarla insan hayatını tehlikeye düşürüp sağlığını bozacak türden ürünler piyasada satılıyor. Halkımız kandırılıyor, sağlığıyla oynanıyor. Buna dur demek için hükümetimizin en üst makamından itibaren herkes ve sanayicilerimiz el ele vermek zorunda. Büyük firmalar, kendi branşlarındaki ürünleri bizim yaptığımız gibi tetkik ve tahlil ederse karşılaşacağımız manzarayı hayal bile edemiyorum. Ben bu işin peşini bırakmayacağım. Merdivenaltı olarak tabir edilen kayıtdışı firmalar ve hileli ürün üreten firmalar derhal tespit edilerek gereği yapılmalı. Bu konuda halkımız da duyarlı olmalı ve gördüğü, bildiği, duyduğu merdivenaltı firmaları zabıtadan polise, Gıda Mühendisleri Odası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kadar şikayet etmeli. Tüketicimiz uyanık olsun, gözünü bu hilebazlardan ayırmasın.”

‘GÜMRÜK VERGİLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ’

Ahmet Küçükbay, geçen günlerde alınması gereken önlemler hakkında yaptığı uyarıları da tekrarladı. Türkiye’nin, ayçiçek ham yağ ihtiyacının üçte ikisini ithal ettiğini belirterek, “Yerli üretim gerekli miktarlarda olmadığı için ithalat kaçınılmaz oluyor. Uluslararası piyasalarda CIF 1 ton bedeli 850 dolar olan ham ayçiçek yağı için 540 dolar vergi ödüyoruz. Bu hesapla maalesef ürünün üzerinde, yüzde 65 gibi çok yüksek bir vergi yükü bulunmaktadır. Halkımızın temel gıdalarının başında gelen, damak tadı anlamında tercih edilen ayçiçek yağı için bu vergi oranı çok yüksektir. Acilen ayçiçek tohumu ve ham yağda makul seviyelere düşürülmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

‘DOĞRUDAN DESTEK ARTTIRILMALI’

Yerli üretimi destekleyerek hem fiyatların düşeceğini hem de tağşişin önüne geçilebileceğini dile getiren Küçükbay, “Ayçiçek yağı üretimini arttırmak için kilo başına doğrudan desteğin en az 60 kuruşa çıkarılması ve ithal vergilerinin de diğer tohum ve ham yağlar seviyesine çekilmesi gerekir. Müstahsil de bunu beklemektedir.” ifadelerini kullandı.

‘DENETİM VE CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL’

Denetim ve cezaların caydırıcı olması gerektiğinin altını çizen Küçükbay, “Cezai şartlar, mevcut yasalar çerçevesinde parasal anlamda bunu yapan üretici firmaya birincide 10, ikincide 20, üçüncüde 30 misli para ve meslekten men edilme gibi cezalar, yasal yaptırımlar uygulanmalıdır ki caydırıcı hale gelsin. Aksi halde bu işlere tevessül eden hilebazlar, bu haksız kazançtan ve halkımızı aldatmaktan asla vazgeçmezler.” dedi.