MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, 24 Nisan 2015 tarihinde Ayvalık’ın kırsal mahallelerinden ve merkez mahallelerinden alınan su numuneleri üzerinde yapılan analizler sonucunda suda arsenik maddesine rastlandığını açıkladı.

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’un Kasım 2014 tarihinde skandal bir basın açıklaması yaptığını belirten Ok, “Niçin skandal diyoruz. Maalesef kendi sorumluluklarında olmalarına rağmen Balıkesir’in 60 mahallesinde içme sularında Dünya Sağlık Örgütü’nün kıstaslarının çok daha üzerinde arsenik tespit edilmiştir. Burada bir şark kurnazlığı var. Balıkesir’in 60 mahallesi denilince birçok kişinin hemen aklına Balıkesir’in merkez mahalleleri geldi. Bu 60 mahalleden kasıt Balıkesir Büyükşehir olmadan adı köy tüzel kişiliği olan muhtarlık olan köyler ve yerleşim yerlerimiz.” şeklinde konuştu.

30 Mart 2014 yerel seçimleri ve Büyükşehir Kanunu'ndan sonra bu köylerin mahalle olduğunu ifade eden Ok, “Dolayısıyla Balıkesir’de il özel idaresi AKP iktidarından bu yana AKP’li il genel meclisi başkanları ve büyük çoğunluğu AKP’li olan il genel meclisi üyeleri tarafından yönetilmiştir. Dolayısıyla bunlar kendi yaptıklarını dahi başkalarına fatura etmekten çekinmeyen bir anlayışa sahip oldukları için Kasım 2014 tarihinde Balıkesir’in 60 mahallesinde insan sağlığı için son derece tehlikeli ve tedavisi olmayan ölümcül vakalarla sonuçlanabilecek başta kanser olmak üzere insanlarımızı yavaş yavaş öldüren bu zehre rastlanılmıştır.” dedi.

Konuyla ilgili hiçbir şeyin yapılmadığını vurgulayan Ok, “24 Nisan 2015 tarihinde Ayvalık Kent Konseyi tarafından Ayvalık’ın kırsal mahallelerinden ve merkez mahallelerinden alınan su numuneleri İzmir Valiliği laboratuvarında yaptırılan analizler sonucunda yine bu zehirli maddeye rastlanılmıştır. Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanlığı ağlama makamı asla değildir. Özellikle toplum sağlığından da birinci derecede sorumludur. İnsanların hava nasıl ihtiyaçsa sağlıklı su ihtiyacını da karşılamakla birinci görevidir ve zorunludur.” şeklinde konuştu.

Ayvalık Yeniköy’de arsenik miktarının 29 mikrogram/mililitre olduğunu, oysa Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en fazla 10 mikrogram/mililitre olması gerektiğini ifade eden Ok, şöyle konuştu: “Ayvalık Beşiktepe’de belirlenen miktar 59 mikrogram/mililitre yani dünya ortalamasının yaklaşık 6 katı daha fazla bu zehirli maddeyi içermektedir. Karayip Mahallesi'nde 19,2 mikrogram/mililitre bulunmakta. Bir başka önemli konu yine içme suları kadar tehlikeli Madra barajında da litrede 2,3 mikrogram zehirli maddeye rastlanılmıştır. Bu barajdan Balıkesir Ayvalık’ın en verimli ovaları sulanmakta ve böylece topraklarımızda kirletilmektedir. Bu barajda maalesef kurşun miktarı ağır metallerde son derece insan sağlığı için zararlıdır kurşun miktarı 1,09 mikrogramdır litrede. Bu da yaklaşık 3 katı oranında bulunmaktadır. Yetkililerin maalesef görevlerini yapmak yerine özellikle AKP’li belediyelerin ağustos böceği gibi saz çalıp türkü söyleyip maalesef deve güreşlerinden başka herhangi bir icraatlarının olmayışının acı birer reçetesidir. Özellikle burada ilgili bakanlıkların da harekete geçmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı harekete geçmek için toplu ölümleri mi beklemektedir?"