MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, dün gerçekleştirilen AKP-MHP koalisyon görüşmeleri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Partilerinin belirlediği 4 maddeyi AKP’nin kabul edemediğini ve sıkıntının oradan kaynaklandığını belirten Yalçın, “Ayrıca acaba koalisyon kurmak için mi geldiler o da ayrı bir problem. Çünkü AKP-CHP görüşmeleri sona erdiğinde Davutoğlu yaptığı açıklamada ‘tek yok seçim bunun dışında başka bir yok yok’ şeklinde bir yaklaşım sergilemişti bu daha bize gelmeden önce ifade edilmişti. Şimdi böyle bir anlayışta olan Davutoğlu’nun geldiğinde konu üzerinde ne denli duracağına artık kamuoyu takdir etsin. Ama bunlar görüşüldü.” diye konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, TBMM’de basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le birlikte çok güzel nezaket ölçüleri içerisinde 2,5 saatlik bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Yalçın, “Bu zaman dilimi içerisinde hem ülke meseleleri hem de koalisyonla alakalı konular ayrıntılı bir şekilde görüşüldü. Koalisyonla ilgili hususları 4 madde üzerinde ifade etmek isterim.” dedi.

Konuşmalar sırasında Davutoğlu’nun öncelikli olarak azınlık hükümetini destekleyip desteklemeyeceklerini sorduğunu ifade eden Yalçın, “Genel başkanımız ‘bunu daha önce açıkladık azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz’ dedi. ikinci şık yine Davutoğlu TBMM’yi toplamak suretiyle orada alınacak bir erken seçim kararına destek verir misiniz? Şekli ile bir yaklaşım sergiledi. Genel başkanımızın ifadesi aynen şu; ‘TBMM toplantıya çağrıldığı takdirde biz o toplantıya katılırız burası milletin makamı. Genel kurula da gireriz ancak sizin erken seçim çağrınıza olumsuz yanıt veririz. Yani hayır oyu veririz.’ dedi. Üçüncü şık ben özetle söylüyorum bunların hepsi bir anda olup bitmedi. 2,5 saate dağılmış şekilde konuşuldu tümü hepsi bir kalemde konuşulup bitmedi. Üçüncü olarak 116’ya göre seçim hükümetine ne dersiniz oraya gidiyor. Bu husustaki görüşünüz ne? Orada MHP olarak dahlimiz olamaz yasa o. Burada siz görev olarak bir netice çıkaramazsanız işin gidişatı odur o da anayasanın gereğidir cumhurbaşkanına geçer.” diye konuştu.

Seçim hükümetine MHP’nin üye veya bakan vermeyeceğini Davutoğlu’na ilettiklerini hatırlatan Yalçın, “Gelelim ana konuya. Koalisyonla alakalı olarak biz 4 maddemizi öncelikli olarak ifade ettik. Daha önce genel başkanımız il divan toplantılarında gittiği seyahatlerde açıklamaların bu çekincelerimizi bu temel ilkelerimizi mutlak suretle ön şart olarak sunarız kabul edildiği takdirde koalisyon içerisinde yer alırız demişti.” dedi.

SİYASİ PARTİLERE KAPIMIZ AÇIK SİYASET YAPIYORUZ

Bir gazetecinin, “Bu 4 madde mi engel oldu sizce” sorusuna Yalçın, “Bana göre 4 maddeyi kabul edemediler sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Ayrıca acaba koalisyon kurmak için mi geldiler o da ayrı bir problem. Çünkü AKP-CHP görüşmeleri sona erdiğinde Davutoğlu yaptığı açıklamada ‘tek yok seçim bunun dışında başka bir yok yok’ şeklinde bir yaklaşım sergilemişti bu daha bize gelmeden önce ifade edilmişti. Şimdi böyle bir anlayışta olan Davutoğlu’nun geldiğinde konu üzerinde ne denli duracağına artık kamuoyu takdir etsin. Ama bunlar görüşüldü.” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, “AK Parti cephesinde tam tersi bir görüş var MHP kapıları tamamen kapadı diyorlar?” sorusuna ise Yalçın şu cevabı verdi: “Bunun yanlışlığını ifade ediyoruz. 4 madde üzerinde diğer üçü ile ilgili çok net olarak ifade ettik bu doğru ama koalisyonla alakalı genel başkanımız dün tekraren bu maddeleri lütfen kabul edin uzlaşalım ben yine ifade ettiğim gibi elimi bu işin altına hatta gövdemi bu işin altına koyarım dedi. Yaklaşım bu idi, bu yaklaşım sonrası Davutoğlu’nun buna olumlu yanıt verebilmesi lazım. Bunu yapamayacağını söylediğinde de koalisyon ihtimalinin veya böyle bir zeminin oluşmadığı görüldü. Hepsi bundan ibarettir.”

Başka bir gazetecinin, “CHP’nin bir isteği var akşam başbakanın görevi iade edeceği söyleniyor CHP görevin kendilerine verilmesini istiyor. Bir seçime yönelik azınlık hükümeti kurarsa CHP tavrınız ne olur?” sorusuna Yalçın, “Siyasette ortada hiçbir şey yokken farazalar üzerinden bize hüküm verdiriyorsunuz. Davutoğlu görevi teslim etmedi Kılıçdaroğlu’na görevin verilip verilmeyeceği belli değil. Cumhurbaşkanı ülkeyi ısrarla seçime doğru götürüyor bunun görülmesi lazım. Dolayısıyla bu soruya bugün cevap vermek çok zor. Böyle bir şey olduğunda MHP cevabını verecektir ama bugün değil. Kılıçdaroğlu’na görev yok.” açıklamasında bulundu.

“Bu cevabının olabilir destek verebilir anlamı içeriyor mu?” sorusu üzerine Yalçın, “Cevabımı çok net verdim. Böyle bir talep oluştuğunda size net bir cevap verebiliriz bugün imkansız.” dedi. CHP ile görüşüp görüşmeyeceklerinin hatırlatılması üzerine Yalçın, “Her siyasi parti ile görüşürüz HDP hariç siyasi partiler kendi içlerinde birbirleri ile her zaman görüşürler talep geldiğinde değerlendirirler. Bizim siyasi partilere kapımız açık siyaset yapıyoruz bir siyasi partiye kapımız kapılı onunda nedeni belli.” ifadelerini kullandı.