MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, TBMM’de yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahip olduğu dolar cinsinden mal varlığı sayesinde son 8 ayda 17 bin lira civarında kar elde ettiğine değinerek, "Döviz lobisi kim? Sayın Erdoğan'ın ve ailesinin ne kadar döviz hesabı var? Dövizdeki bir birimlik artıştan Erdoğan ailesi ne kadar kâr elde ediyor? Acaba bilerek mi bunları yapıyor?" sorularını yöneltti. Günal, "Sayın Erdoğan milleti kandırıyor. Gerçek faiz lobisi de gerçek döviz lobisi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisidir." diye kaydetti.

TBMM Genel Kurulu’nda MHP’nin verdiği önergeye ilişkin söz alan Mehmet Günal, bugün bazı gazetelerde yer alan ve Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerin öncesinde bildirdiği mal beyanında yer alan 200 bin dolarlık varlığı sayesinde dövizdeki artışların ardından 17 bin 100 TL kazanmış olabileceği konusuna değindi. Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden faiz tartışmalarını alevlendirdiğini ve bu hususun Türkiye ekonomisi üzerinde ciddi sonuçlara yol açtığını belirten Günal, bugün bu konunun araştırılması için bir araştırma önergesi sunduklarını belirtti. Günal, “Tabii, bu Sayın Erdoğan'ın en son baş ekonomist olmaya karar vermesiyle ilgili bir konu ama ben daha önce, geçen ay yazdığım bir makalede de kendisini uyarmıştım ‘Ey Erdoğan, Merkez Bankasından ve bankalardan elini çek’ diye. Ama görüyoruz ki hâlâ karıştırmaya devam ediyor Sayın Erdoğan.” dedi.

FAİZİ DÜŞÜRMEMEK VATAN HAİNLİĞİ İSE FAİZLERİN YÜKSELTİLMESİ NEDİR O ZAMAN?

Günal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben şimdi anlamıyorum, bu ekonominin yönetimi kimde? Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı kim? Tamam Başbakanı anladık, o bırakmış Cumhurbaşkanına, onun yerine Başbakanlık yapıyor. Ama Ekonomi Koordinasyon Kurulunun Başkanı olan Sayın Ali Babacan bu Hükûmetin bakanı mı, değil mi? Onun imzasını kim attı? Yeniden bakan olarak uzatılırken yine kararnameler gibi aynen imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan değil miydi yeni kabinede? Her kafadan bir ses çıkıyor. Şimdi, ben buradan iddia ediyorum: Sayın Cumhurbaşkanı bunlara ‘vatan haini’ diyor, ‘Faizleri düşürmemek vatana ihanettir’ diyor. Peki, faizlerin yükseltilmesi ne o zaman? Sayın Cumhurbaşkanının açıklamasından sonra gösterge faizleri 6,5'tan 8 küsurlara çıkmış. O zaman, şimdi, biz Sayın Erdoğan için vatan haini mi diyeceğiz?"

Erdoğan’ın açıklamasından sonra faizlerin yükseldiğini kaydeden Günal, “Faiz lobisi diyor, ben şimdi buradan soruyorum; Döviz lobisi kim? Sayın Erdoğan'ın ve ailesinin ne kadar döviz hesabı var? Daha doğrusu, kayıtlı olmayan, sıfırlanamayan dövizler nereye gitti? Dövizdeki bir birimlik artıştan Erdoğan ailesi ne kadar kâr elde ediyor? Acaba bilerek mi bunları yapıyor? Her seferinde çünkü dolar yükseliyor. Ne zaman Tayyip Erdoğan konuşsa dolar metre gibi anında tekrar çıkıyor. Şimdi, biz kendisine döviz lobisi mi diyeceğiz? Ne oldu o Eurolar, dolarlar? Biliyorsunuz, kutularda sıfırlandı, sıfırlanamadı, 30 milyoncuk kaldı, bunun gerisi ne oldu, gerçekten anlamıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının konuşması millete çok pahalıya mal oluyor, kendisi kâr ediyor, ailesi kâr ediyor, faiz lobisi, doğru, kâr ediyor, döviz lobisi kâr ediyor ama sadece kasımdan bu yana toplamda özel sektörün borcuna baktığınız zaman 82 milyar TL'ye yakın kur zararı yazılmış. Şimdi, arkadaşlar, bakıyorsunuz, sadece son üç haftada borç stokundan dolayı 71 milyar TL'lik maliyet artışı var.” ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN MİLLETİ KANDIRIYOR, GERÇEK DÖVİZ LOBİSİ ERDOĞAN’IN KENDİSİDİR"

MHP milletvekili, konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi: "Merkez Bankasını, Merkez Bankası Başkanını, Ekonomiden Sorumlu Bakanı, Maliye Bakanını günah keçisi ilan ederek on üç yıllık ekonomik başarısızlığınızın üstünü kapatamazsınız, kusura bakmayın. Ya bir çıktınız, ‘Efendim askerî vesayet var, kumpas’ dediniz, sonra döndünüz başka bir şey çıktı. Döndünüz, hep beraber oldunuz ‘paralel’ çıktı. Şimdi çıktınız, ‘Vallahi bunlar faiz lobisi’ Ya kim faiz lobisi? Ya bu hükümet sizin hükümetiniz değil mi arkadaşlar, bu bakanlar sizin değil mi? Niye öyle bakıyorsunuz? Ali Babacan sizin bakanınız değil mi, Mehmet Şimşek sizin bakanınız değil mi? Erdem Başçı'yı kim atadı, ben mi atadım? Yani ben Merkez Bankası’ndayken Erdem Başçı diye kimse yoktu, Durmuş Yılmaz vardı. Erdem Başçı, Ali Babacan'ın ekibinden geldi Başkan Yardımcısı oldu, sonra Başkan oldu. Yoktu öyle birisi Merkez Bankası’nda. Şimdi niye ‘tu kaka’ ediyorsunuz? Evet, faizler düşmeli, evet yatırımlar artmalı ama günaydın be ya! Sekiz senedir burada ben söylüyorum, bütün arkadaşlarımız söylüyor, size diyoruz ki: Gelin yapısal önlemleri alalım, eylem planlarını, programlarını bırakın, bırakın bu açılım saçılım mavralarını, beraber tören düzenlemeleri bırakın gelin ekonomik önlemleri alalım. Siz bunu almadan faizi düşürmeyle, kâğıda yazmayla bu düşmez ki. Sayın Erdoğan milleti kandırıyor. Gerçek faiz lobisi de gerçek döviz lobisi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisidir. Niye? Size buradan hodri meydan diyorum, hepiniz burada gelip kanun tekliflerine imza atıyorsunuz, yolunu gösteriyorum, Cumhurbaşkanınızı yormayın, Merkez Bankası Başkanını yormayın, yolunu gösteriyorum arkadaşlar, gelin... Merkez Bankası Kanunu'nun, 1211 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinde yazar: "Merkez Bankasının görevi, temel amacı fiyat istikrarıdır." Kaldırın bunu, beş dakikalık iş, bir kanun maddesi getirin. Ne bağırıp duruyorsunuz Merkez Bankası Başkanına, bakana, bilmem ne? Biriniz çıkıyor, Sayın Zeybekçi: ‘Şu şöyledir, bu böyledir’ diyor, Numan Kurtulmuş çıkıyor: ‘Efendim, bu az oldu’ diyor. Ya, verdiğiniz görev bu. Merkez Bankasının görevi fiyat istikrarıysa, ona uygun olarak enflasyon düşmüyorsa o da doğal olarak faizleri indiremiyor. Bir de başkan değil sadece, Para Politikası Kurulu var, orada üyeler var, sizin döneminizde atanan üyeler var. Yani, böyle mugalata yapıp da bağırıp çağırıp üstüne bir de ekonomiye bir sürü maliyet yüklüyor."