Eskişehir Milletvekili, AK Parti MKYK Üyesi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda 15 Temmuz darbe girişimi hakkında bir konuşma yaptı.
Günay, konuşmasına, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında Türkiye’de olağanüstü olaylar gerçekleştiğini, o korkunç geceyi açıklamanın gerçekten çok zor olduğunu belirterek, “15 Temmuz her yönüyle tarihi bir olaydır. Milletimiz, canları pahasına demokrasisini ve özgürlüğünü savunmuş, seçilmiş hükümetin yanında durmuş ve bu korkunç gecede darbecilerin amaçlarına ulaşmalarına izin vermemiştir’’ diyerek başladı.
‘’Gözünüzü bir saniye kapatın ve hayal edin’’
Günay, parlamenterlere hitaben ‘’Gözünüzü bir saniye kapatın ve söylediklerimi hayal edin. Askerlerinizin kutsal üniformalarını giymiş bir grup Fetullahçı terör örgütü mensubu İngiltere’de Buckingham Sarayı veya Fransa’da Elysee Sarayı’na, ayrıca buraya yani AKPM’ye veya Avam Kamarası’na ya da Lordlar Kamarası’na silah, uçak, tank ve helikopterler ile saldırıyor. Hem de parlamenterler oturumdayken. Aynı tank ve helikopter ile sokaktaki masum, silahsız ve tek amacı demokrasisine sahip çıkmak olan halka ateş açılıyor, yüzlerce masum insan öldürülüyor. Bu terör örgütünden eğitimli bir kadro Hollanda Başbakanı veya Şansölye Merkel’e suikast düzenlemesi için gönderiliyor. F16 Tipi savaş uçakları bütün gece Amsterdam, Londra, Barselona’da sivilleri korkutmak ve evlerinde kalmalarını sağlamak için en alçak irtifadan uçuşlar yapıyor. Champs-Elysees Caddesi’nde silahsız masum kalabalık üzerine rastgele ateş edildiğini düşünün. Sadece bir an için bunların dün gece burada, Strazburg’ta olduğunu düşünün. Şimdi lütfen söyleyin; ertesi gün ne beklerdiniz? Ülkede kaos? Hisse senedi ve döviz piyasalarında kargaşa? Siyasi ve ekonomik belirsizlik? Ama ben size Türkiye’de neler yaşandığını anlatayım. Darbe girişimi püskürtüldükten sadece 9 saat sonra TBMM’de olağanüstü bir oturum gerçekleştirildi. Tüm siyasi partiler ve bütün demokratik kurumlar anayasaya tehdit oluşturan her girişime karşı olduklarını dile getirdiler ve sıkıca kenetlendiler. Merkez Bankası acil önlemler aldı ve Pazar günü, yani 24 saat sonra kamuoyu ile bunları paylaştı. Pazartesi sabahı borsa sadece yüzde 13 düşüş yaşadı Türk Lirası yalnızca yüzde 6 değer kaybetti. Piyasalar stabildi. Türkiye ertesi gün bu korkunç olaydan daha güçlü çıktı. Ülkemiz artık ülke tarihimizde bugüne kadar görmediğimiz bir şekilde kenetlenmiş ve birliktelik ruhunu ortaya koymuştur’’ dedi.
‘’Terörle uluslarası anlaşmalara ve hukuka uygun mücadele ediyoruz’’
Son olarak başarısız darbe girişimi sonrası FETÖ terör örgütüyle mücadelenin uluslarası anlaşmalara, Türkiye Cumhuriyeti anayasasına ve insan haklarına bağlı kalınarak gerçekleştirildiğini dile getiren Günay, ‘’Türkiye’nin 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması amacıyla aldığı önlemler, tamamiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Avrupa Konseyi’nin ilgili sözleşmelerine uygundur. Bu sözleşmelerdeki ilgili maddeler, devletlere, ulusun varlığını tehdit eden acil durumlarda insan haklarının korunması amacıyla gerekli tedbirlerin derhal alınması için olanak tanımaktadır. Avrupa Konseyi’nin birçok üyesi, son zamanlarda özellikle Fransa bu ilgili maddeler doğrultusunda bir çok önlem almıştır. Türkiye bu anlamda terörle mücadele ederken kendi anayasa ve yasalarının yanısıra uluslarası anlaşmaların yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmektedir. Ülke olarak böylesine korkunç bir olay ardından, bu terör örgütüyle hem ülke içinde hem ülkemiz dışında mücadele ederken Avrupalı meslektaşlarımızdan beklentimiz, dayanışma ve anlayıştır. Bu anlamda bizlerin yapıcı eleştirilere her zaman açık olduğumuzu ve diyalog kanallarımızı sürekli olarak açık tuttuğumuzu bilmenizi isterim’’ şeklinde konuştu.