İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba hakkında dokunulmazlığın kaldırılması için hazırladığı fezlekede ‘makul şüphe’ düzenlemesini daha yasalaşmadan uygulamaya koyduğu ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından Veli Ağbaba hakkında hazırlanan fezlekede skandal niteliğinde bir uygulamaya imza atıldığı ortaya çıktı. Savcılık 13 Kasım 2014’te hazırladığı fezlekede Ağbaba’nın ‘alenen hakaret’ ve ‘iftira’ suçlarını işlediğine yönelik ‘makul suç şüphesi’ oluştuğuna dair delillerin olduğuna yer verdi. Halbuki aramalarda ‘kuvvetli şüphe’ şartı yerine ‘makul şüphe’ şartı getiren düzenleme Ceza Muhakemeleri Kanunu 2 Aralık 2014’te yasalaştı. Başsavcılığın, kanun daha tasarı halindeyken yani yasalaşmadan 20 gün önce hazırladığı fezlekede ‘makul şüphe’ ifadelerine yer vermesi dikkat çekti.

Veli Ağbaba, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kamuoyunda çok tartışılan makul şüphe düzenlemesinin geçtiğimiz yılın Şubat ayına kadar kanunda yer aldığını anımsattı.
17-25 Aralık operasyonundan sonra Şubat 2014’te bu maddenin değiştirildiğini anlatan Ağbaba, "İktidar bu maddeye göre makul şüpheli olmaktan korktuğu için, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 116'ıncı maddesinin fıkrasında yer alan makul kavramı çıkarıldı ve somut delillere dayalı kuvvetli ibaresi getirildi. AKP, 10 ay sonra - yargıyı istediği gibi dizayn etmiş olacak ki, herhangi bir operasyon korkusu kalmadı ki - değişiklik eski haline getirildi ve makul şüphe tekrar kanuna koyuldu. Hakkımdaki fezleke, kanunda olmayan maddeye göre hazırlanmış." dedi.

Kavramın kanunlara oyun oynanır gibi yasalara yerleştirildiğini vurgulayan Ağbaba, "Makul şüphe kavramının 10 ay içerisinde çocuk oyuncağı gibi kanuna bir eklenmesi bir çıkarılması bir tarafa, hakkımda hazırlanan fezlekede, hukuk ayaklar altına alınmış. En temel hukuk kuralı çiğnenmiş. Ceza hukuku, isnat edilen suçun işlendiği tarihteki kanun maddesi uygulanır diyor. Ben hukukçu değilim, ancak benim suç işlediğimin iddia edildiği tarihte kanunda makul şüphe kavramı mevcut olmamasına rağmen makul şüpheye dayandırılmış fezlekem. Olmayan bir maddeye göre hakkımda fezleke hazırlanmış. Yasada makul şüphe yokken savcı bey benim hakkımdaki iddiayı makul şüpheye dayandırmış. Demek ki savcı makul şüphenin kanuna gireceğini önceden bilebilme yeteneğine sahip." ifadelerini kullandı.