AK Parti Balıkesir İl Yönetimi'nde 8 yıl çeşitli görevlerde bulunan ve 17-25 Aralık sürecinde istifa eden Milli İttifak Balıkesir 1. sıra adayı Av. Kadir Talyurt, yaşanan hukuksuzluklara tepki gösterdi. Hukuksuzlukların artarak devam ettiğini belirterek, “Hukuk devletinde herkesin görev sınırları bellidir. Hukuk devletinde cadı avı yoktur, olmaması gerekir. Bu insani bir hareket değildir. Hele devletin, Anayasa'ya ve yasalara bağlılık yemini etmiş kişilerin hiçbir şekilde yapmaması gereken bir harekettir.” dedi.

SP Balıkesir il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Talyurt, suçluların ancak cumhuriyet savcıları tarafından ortaya çıkarılabileceğini belirterek, “30 yıllık avukatım. Daha önce iktidar partisinde 8 yıl il yönetiminde çeşitli görevlerde bulundum. 17-25 Aralık sürecinde hazırlanan iki adet fezlekeyi inceledim. Burada zerre kadar şüphe kalmadığı, suçların bence bariz olduğu kanaatiyle dönemin genel başkan yardımcısıyla tartışıp görevimden istifa ettim. Bu süreçte darbe yapıldığına ilişkin bende en küçük bir emare yok. Hırsızlık, yolsuzluk, görevi kötüye kullanma, görev yapanı engelleme, altın kaçakçılığı gibi daha birçok suçu içeren bir dosyaydı.” dedi. Daha sonraki dönemde bariz hukuksuzlukların yaşandığını ifade eden Kadir Talyurt, “Kişiye özel çıkarılan yasalarla bazı insanların suçtan kurtulduğu, daha sonra ise kanuna göre görevlerini yapan insanların suçlu sandalyesine oturtulup hapse atıldığını gördük. Yasalarımıza göre 1. sınıf hakim ve savcıların hiçbir şekilde, Yargıtay dışında sorgulanması ve yargılanması mümkün değildir. Buna rağmen günümüzde anayasal düzen ve hukuk düzeni o kadar örselendi ki yargı önüne çıkmayan insanlar terörist ilan edilirken makul şüphe adı altında insanlar sorgusuz sualsiz içeri alınmakta ve eziyet edilmektedir. İşadamları gözaltına alınıp işleri batırılıyor. Hukuksuzlukların ardı arkası kesilmiyor. Toplumumuz bunu görmektedir. İnşallah 7 Haziran seçimlerinde de gereken cevabı verecektir.” ifadelerini kullandı.

İktidar partisinin, seçim çalışmalarına engel olduğunu öne süren SP adayı Talyurt, “Partimizin seçim çalışmalarına, hiçbir hukuk ve etik kurala uymadan müdahale etmektedir. Birçok ilde yapılacak olan mitingimiz, Cumhurbaşkanı'nın açılış programları bahane edilerek engellendi. Oysa Cumhurbaşkanı'nın açılış programları, zaman ve mekâna bağlı kalmaksızın her zaman yapılabilir ancak bizim partimizin seçim çalışmaları engelleniyor. Bunlar yetmiyormuş gibi kıt imkânlara rağmen binbir zorlukla astığımız afişler, belediye görevlileri tarafından yırtılıyor. Bu durumda seçimde adaletli bir netice almak mümkün değildir. Cumhurbaşkanı'ndan en basit devlet memuruna kadar bütün kişi, kurum ve şirketler, Anayasa ve yasalara uygun hareket etmek zorundadır. Hukuk devletinin gereği budur.” dedi. Adaletin ve hukukun olmadığı yerde devlet düzeninin olamayacağını belirterek, “Yasalara uyumu denetleyen kurumlar devre dışı kalınca ülkede adalet kalmaz, keyfilik başlar, anarşi başlar, barış ve dengeler bozulur.” diye konuştu.

SP Balıkesir İl Başkanı Ömer Taşkın ise genel seçimin önemine değinerek, son seçim olma endişesi taşıdıklarını söyledi. Seçim sürecinde yaşadıkları zorluklardan bahseden Taşkın, iktidarın gidici olduğunu iddia etti. Partileri tarafından her yıl düzenlenen fetih kutlamalarını, 13 yıldır iktidarda olanların ilk kez yapacağını belirterek, “13 yıldır aklınız neredeydi? Ama iş hamasi nutuklara gelince algı operasyonu için alabildiğine nutuklar atıyorlar. Saraylar yapıyorlar. Osmanlı’nın yıkılış döneminde Yıldız ve Dolmabahçe sarayları vardı. Cumhurbaşkanımız da bunu sezmiş olacak ki sarayını, kendi döneminin yıkılışı dönemine denk getirdi. Bu tesadüfi değil.” diye konuştu.