Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Bir de bunlara karşı kahramanca mücadele eden TSK mensuplarımız var. Bunlarda 24 saatten kısa sürece bir çaba ortaya koydular. Dolayısıyla bugün eğer darbe tehlikesi geçti diyorsak bu kahraman Silahlı Kuvvetler personelimizin çok büyük emeği var " dedi.
Bakan Işık, TBMM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Işık, dört partinin ortak deklarasyon vermesini değerlendirerek, “Darbeye karşı oluşturulan dört siyasinin oluşturduğu anlayış birliği ve ortak tavır, demokrasi tarihimiz açısından önemli. "Şu anda kontrolümüz dışında hiçbir yer yok. Tamamen hakimiz. Bu noktada darbe engellendi. ’Bu iş tamamen bitti, herkes evine gitsin, keyfine baksın’ diyecek durumunda değiliz. Şu anda bütün milletimizin ferdinin bu noktada dikkatli olması teyakkuzda olması, yeni bir denemenin olabileceği bilincinde hareket etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Halkın darbe girişimini engelleyerek, demokrasi tarihinde altın bir sayfa açtığını kaydeden Bakan Işık, “Şimdi bunu dün akşamla sınırlı tutmayalım diyoruz. Darbe tehdidi tamamen geçene kadar sokaklarda, alanlarda bulunmaya devam edelim diyoruz Bu noktada paralel ihanet çetesinin üyelerine yönelik operasyonlar tamamlandı. Bundan sonra yoğun bir yargı süreci devam edecek” şeklinde konuştu.
Yunanistan’ın Dedeağaç şehrine inen 8 pilotla ilgili olarak gazetecilerin bir sorusu üzerine Bakan Işık, “8 subayın iltica başvurusu yaptıklarını biliyoruz. En kısa zamanda iade edileceklerini de biliyoruz" diye cevap verdi.
’Tatbikat yapıyoruz’ diyerek askerlerin kandırıldığı iddiaları ile ilgili ise Işık, “Bu olayın oluş anında önce bana ilk gelen bilgi ’iki asker birbirini vurdu’ şeklindeydi. Bir dakika sonra ’tatbikat yapılıyormuş’ diye geldi. Bana böyle geldiyse mutlaka askerlere de tatbikat yapıyoruz diye oraya getirdiler. Gördünüz halk tankın üzerine çıkınca askerimiz durdu. Halka ateş etmeyen 3 askerimizi sözde komutan vurmuş. Bu tip kanı sütü bozuk insanlar var. Bir de bunlara karşı kahramanca mücadele eden TSK mensuplarımız var. Bunlarda 24 saatten kısa sürece bir çaba ortaya koydular. Dolayısıyla bugün eğer darbe tehlikesi geçti diyorsak bu kahraman Silahlı Kuvvetler personelimizin çok büyük emeği var " değerlendirmesini yaptı.
İncirlik Hava üssünün kapatılmasına ilişkin olarak Işık,“Bazı tedbirler uygulanıyor. Bu tedbirlerin uygulanması askeri gereklilikler dikkate alınarak yapılıyor. ABD ile görüşmemiz olmadı. Olaya anlayışla yaklaşıyorlar. Operasyonu büyük oranda etkileyecek düzenleme olmayacak" şeklinde konuştu.
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün gözaltına alındığına ilişkin soruya Işık, “Konunun detaylarıyla araştırılması gerekiyor” cevabını verdi.