Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün Mısır'da darbecilerin seçimle işbaşına gelen Mursi'yi idama mahkûm ettiğini belirterek, "Biz bu oyunları biliyoruz. Türkiye'de de milli iradeyi mahkûm etmek için bu tür darbelerle, vesayetlerle tuzak kurmuşlardı. Aslında Mısır'da o darbeyi planlayan dış güçler, benzer bir darbeyi de Türkiye'de de planlamışlardır." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Balıkesir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen mitingde halka hitap etti. Başbakan Davutoğlu, Kuvay-i Milliye Meydanı'nda düzenlenen mitinge yaklaşık 1.5 saat gecikmeyle geldi. Sıcak nedeniyle baygınlık geçiren bazı vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti. Yaklaşık 45 dakika süren konuşmasında muhalefet partilerine yüklenen Davutoğlu, CHP ve HDP'yi ırkçılıkla suçladı.

Konuşmasına alanda bulunanları selamlayarak başlayan Başbakan Davutoğlu, Balıkesir'in milli birliğin sembolü olduğunu söyledi. Kendisini saatlerce sıcakta bekleyen kalabalığa, "Allah sizden razı olsun." diye seslenerek teşekkür etti. Kendisine tezahüratlarda bulunan gençlere, eve gidip büyüklerin ellerinden öpmelerini tavsiye etti. Türkiye'nin son 100 yıl içinde üç Kuvay-i Milliye hareketi gördüğünü belirterek, "Bir, 16 Mayıs'ta işte bu aziz şehirde başlayan Kuvay-i Milliye hareketi. Bütün öncülerine selam ediyorum, rahmet okuyorum. Kuvay-i Milliye burada doğdu, İstiklal Harbi burada başladı, cumhuriyetimiz burada doğdu. Biz, Selçuklunun mirasını, Osmanlı'nın adaletini gelecek asırlara götüreceğiz inşallah. Önümüzde çok hedef var. 2023 var, cumhuriyeti temsil ediyor. 2053 var ceddim Osmanlı'yı temsil ediyor. 2071 var, Selçukluyu Alparslan'ı temsil ediyor. Kuvay-i Milliye demek tarihi bir görmektir. Selçuklu, Osmanlı, cumhuriyeti tek bir tarihi yürüyüş olarak görmektir. Biz bu inançla yola çıktık. Bizim düşüncemizde Osmanlı cumhuriyetten ayrılamaz, Selçuklu Osmanlı'dan. Ama birileri var ki, 'Osmanlı'yı Selçukluyu unutalım cumhuriyeti koruyalım.' diyor. Birileri var ki, 'Osmanlı'ya referansta bulunalım cumhuriyeti ihmal edelim.' diyor. Ama biz diyoruz ki, 'Cumhuriyeti yüceltecek olan şey Kuvay-i Milliye ruhudur. Cumhuriyetimiz, bizim milli irademizi temsil ettikçe, yükselecek ve yücelecek." dedi.

İkinci büyük Kuvay-i Milliye hareketinin Adnan Menderes ile 1950 yılında başladığını belirterek, demokrasiyi inşa edebilmek için yiğitçe ve mertçe yola çıktığını bildirdi. İkinci Kuvay-i hareketinin 27 Mayıs darbesiyle durdurulduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Eğer 27 Mayıs olmasaydı, eğer ondan sonra gelen 12 Mart olmasaydı, 12 Eylül olmasaydı, 28 Şubat olmasaydı şuanda Türkiye'de tam bir gurur abidesi olarak kesintisiz demokrasi olurdu. Ama darbe vurdular. Bir kez daha şehit başbakanımız rahmetle anıyoruz. 1950-60 arasında ki bu devlet ile milletin buluşması 27 Mayıs'ta durduruldu. Milli iradeyle iş başına gelen Adnan Menderes ve iki arkadaşı şehit edildi. Bugün muhasebe günü. Hiç bir parti darbelere karşı dim dik duramadı. Ve bugün biz eğer burada demokrasiyi konuşuyorsak, demokrasinden milli iradeden bahsediyorsak bu şehit Adnan Menderes sayesindedir. Bugün Mısır'da darbeciler seçimle işbaşına gelen Mursi'yi idama mahkûm ettiler. Biz bu oyunları biliyoruz. Türkiye'de de milli iradeyi mahkûm etmek için bu tür darbelerle, vesayetlerle tuzak kurmuşlardı. Aslında Mısır'da o darbeyi planlayan dış güçler, benzer bir darbeyi de Türkiye'de de planlamışlardır. Üçüncü Kuvay-i Milliye Ak Parti hareketidir." diye konuştu.

2002 yılında kendi ayakları üstünde duramayan bir ülke devraldıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, o dönemde yaşanan sorunları anlattı.