CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Ağbaba, MİT bünyesinde istihdam edilen ve görevden uzaklaştırılan personel sayısının yanı sıra Cilvegözü, Reyhanlı, Suruç, Diyarbakır, Adana'da gerçekleştirilen patlamalarda MİT'in istihbarat zaafiyeti olup olmadığını ve bu kapsamda ilgililer hakkında açılmış soruşturma bulunup bulunmadığını sordu. Ağbaba ayrıca, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın zaman zaman gündeme geldiği üzere etnik köken, mezhep, siyasi düşünce gibi sebeplerle fişleme yapıp yapmadığını, yaptıysa bunun yasal dayanağının mevcut olup olmadığının da cevabını istedi.

Veli Ağbaba, şu soruları yöneltti:

"2005-2015 yılları arasında Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde istihdam edilen personel sayısı yıllar itibariyle kaçtır?

2005-2015 yılları arasında istihdam edilen personel hangi meslek gruplarından alınmıştır?

2005-2015 yılları arasında istihdam edilen personel hangi bölgelerde görevlendirilmiştir?

2005-2015 yılları arasında hakkında soruşturma açılan personel sayısı yıllar itibariyle nedir?

2005-2015 yılları arasında görevden uzaklaştırılan Milli İstihbarat Teşkilatı personel sayısı yıllar itibariyle kaçtır? Hangi nedenlerle görevden alınmışlardır?

Milli İstihbarat Teşkilatı zaman zaman gündeme geldiği üzere etnik köken, mezhep, siyasi düşünce gibi sebeplerle fişleme yapmakta mıdır? Bunun yasal dayanağı mevcut mudur?

Suruç, Diyarbakır, Reyhanlı, Cilvegözü, Adana gibi son dönemde meydana gelen patlamalarda istihbarat zafiyeti söz konusu olduğu gerekçesiyle açılmış soruşturma mevcut mudur? Bu soruşturma neticesinde sorumluluğu tespit edilen personel mevcut mudur? Bu olaylar dolayısıyla bir zafiyet söz konusu olduğunu düşünüyor musunuz? Almayı düşündüğünüz tedbirler var mıdır?

Mevcut MİT üst kademesi ve yurt dışı yapılanmasında değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?"