AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, “Kongremiz, bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşti” dedi.
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Yıldırım, partiye gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. AK Parti’nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nin demokrasi şöleni şeklinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Yıldırım, MKYK toplantısının gerçekleştirileceğini, MKYK üyelerinin birbiriyle tanışacağını ve genel değerlendirmelerin yapılacağını ifade etti.
“Partililerin giriş yaptığı tercih etmesinin bir mesaj olup olmadığının” sorulması üzerine Yıldırım, “Ne gibi? Sizleri görmek için buradan geldim” dedi.
AK Parti Kurucu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ise, partiye gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Kuzu, AK Parti’nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nin iyi geçtiğini belirterek, Davutoğlu’nun konuşmasının AK Parti’nin kuruluş ilkelerine yaraşır bir konuşma olduğunu ifade etti. Yıldırım’ın terörle mücadeledeki kararlılığa yaptığı vurguyu hatırlatan Kuzu, dış politika, Avrupa Birliği ve Başkanlık Sistemi konusunu ele aldığını ifade etti. Başkanlık Sistemi konusunu kendisinin önemsediğine dikkati çeken Kuzu, “Bundan sonra bu alanda biraz daha somut adımlar atılabilir, bu nasıl olur, ne zaman olur, onu çok bilemiyorum, hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının kongrede ayakta dinlendiğinin hatırlatılması üzerine Kuzu, “Cumhurbaşkanı’nın mesajı tabii devlete saygıdan kaynaklandı. Cumhurbaşkanımız Genel Kurul’a geldiği zaman muhalefet ayağa kalkmıyor. Ahmet Necdet Sezer geldiği zaman biz ayağa kalktık, AK Parti grubu olarak. Dolayısıyla bu bir edep meselesidir” diye konuştu.
Mevcut MKYK’daki tabloya da değinen Kuzu, “Yarı yarıya bir değişiklik var, olabilir ayrılan arkadaşlarımız ille de şu sebep, bu sebep diye bir sebep aramaya gerek yok. Önemli bir kurul, bence kan değişiminin olması lazım, gençlere yer açılması lazım” dedi.
Dün gerçekleştirilen AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının ayakta dinlenmesine yönelik soru üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, "Sayın Cumhurbaşkanı bu hareketin lideridir. Hem seçmen tabanında hem parti yetkili kurullarında Sayın Cumhurbaşkanı’na karşı sonsuz bir saygı vardır. Sebebi, partinin kurucusudur. Ortaya koymuş olduğu icraatlarla ve yapmış olduğu işlerle herkesin gönüllerine taht kurmuştur. Belki başkalarının anlayamadığı, bu aradaki sevgi bağıdır, muhabbet bağıdır. Bunu kolay kolay kimse de silemez. Bazen yadırgıyor gibi tavırlar içerisinde olan partilere de şunu söyleyebilirim, onlar da çok kıskanıyorlar. Yani kendilerinde Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderin olmasını çok arzu ediyorlar ama bulamıyorlar. Bulamadıkları için de zaten şu haldeler. O yüzden kıskanmasınlar, biraz çalışsınlar onların da olur diye temennide bulunuyorum" diye konuştu.
Kabineye ilişkin soru üzerine Özhaseki, “Kabine, Sayın Başbakanımızın takdirinde. Hangi arkadaşımıza görev verilirse bize düşen, ona yardımcı olmak, sonuna kadar onun başarılı olması için gayret etmek. Hepsi o kadar” dedi.
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın olağanüstü kongreye ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine Özhaseki, "Ben o yer meselesini bilmiyorum ancak prensipte şunu söyleyebilirim, kendi içimden geçen samimi duygulardır. Bu, asla Bülent Ağabey’e bir cevap değil çünkü ben Bülent Bey’i bir ağabey olarak görüyorum. Parti içerisindeyken yetkili kurullarda olduğu halde birçok konuda çok fazla sesini çıkarmayan, konuşmayan birçok insan, parti dışında kaldığı zaman biraz sesini yükselterek bir şeyler söylemeye başlıyor. Bu bana garip geliyor. Dışarıda kalınca, görev alamayınca bazı arkadaşlarımızın aşırıya varan sözlerini de yadırgıyorum. Bunu da söylemem lazım" şeklinde konuştu.
Özhaseki, bir gazetecinin, "MKYK’da Genel Başkan’a il ve ilçe başkanlarını atama yetkisi de verilecek mi?" sorusuna, “Onu bilmiyorum, o konuda malumatım yok, verilebilir” cevabını verdi.
Kongrede, AK Parti MKYK üyeliğine getirilen Özben Gökçen de partiye gelişinde, kongrenin hayırlı uğurlu olmasını diledi. Gökçen, uzun yıllardır parti teşkilatları içinde olduğunu, genç ve daha çok kadının yer aldığı bir MKYK’nın seçilmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi.