CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Kemalpaşa ilçesi Ansızca ve Yenmiş köylerinde 100 binin üzerinde zeytin ve kiraz ağacının kesildiği yönündeki haberleri Meclis'e taşıdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Moroğlu, şunları kaydetti: “35 İzmir 35 Proje'lerinden biri de İzmir’in Kemalpaşa ilçesine yapılması planlanan Lojistik Köy projesidir. 1,2 milyon metrekarelik alana kurulması planlanan Lojistik Köy projesi, İzmir’i şaha kaldıracak proje olarak tanıtılmıştı. Basında yer alan habere göre Kemalpaşa’nın Ansızca ve Yenmiş köylerinde projenin ilk etabının yapımı için 100 binin üzerinde zeytin ve kiraz ağacının kesildiği, ikinci etapla ilgili olarak ise bu sayının iki katı kadar ağacın kesileceği ifade edilmektedir. Sanayiciyi ucuz taşıma olanağına kavuşturma amacı ile yapıldığı ileri sürülen proje, yapılan kamulaştırmalar nedeni ile birçok köylüyü mağdur etmiştir. Geçimlerini önemli oranda sahip oldukları zeytin ağaçlarından sağlayan bölge halkı, şimdi işsizlik sorunu ile karşı karşıyadır.

"Bu çerçevede;
1) Proje ne zaman başlamıştır?
2) Proje maliyeti ne kadardır?
3) Proje hangi firmaya, ne kadar bedelle ve hangi koşullarla ihale edilmiştir?
4) Proje kapsamında şimdiye kadar kaç kişi istihdam edilmiştir?
5) Projenin ilk etabı için kesilen ağaç kaç tanedir? Kaç ağaç daha kesilmesi planlanmaktadır?
6) Tek geçim kaynağı zeytincilik olan yöre halkında başgösteren işsizlik sorununun çözümlenmesi amacı ile bir önlem alınmış mıdır?
7) Kesilen ve kesilmesi planlanan ağaçlar, yılda ne kadarlık bir zeytin üretimini karşılamaktadır?
8) Araziler ne kadar bedelle kamulaştırılmıştır?
9) Projenin ekonomiye sağlayacağı katkı, kesilen ve kesilmesi planlanan zeytin ağaçlarının ekonomiye vereceği zararı karşılayacak mıdır?"