TBMM Genel Kurul’da vekilleri Süleyman Şah Türbesi nakli konusunda bilgi veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, muhalefet sıralarını ikna edemedi. MHP’li Oktay Vural, Bakan Yılmaz’a ‘Sıvışma Bakanı’ diye hitap ederken, HDP’li Nazmi Gür, “Türkiye’nin Kobani’den bu kadar silahlı gücü 35 km öteye götürme imkanı yoktu. Kobani Kantonu, PYD ve YPG güçleri bu konuda bilgilendirilmiş, onların onayı ve desteği ile bu operasyon gerçekleştirilmiştir.” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Süleyman Şah Türbesi’nin nakli operasyonuna dair detayları TBMM Genel Kurulu’nda bilgi vermesi muhalefet partilerini ikna edici bulunmadı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kürsüye gelerek Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a dönüp ‘Sıvışma Bakanı’ diye adlandırması oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ile AK Partili vekillerin tepkisine neden oldu. Vural, “Bugün burada gördük ki, PKK ile birlikte hareket etmişler” dedi.

“OPERASYON, PYD VE YPG GÜÇLERİN ONAYI VE DESTEĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

HDP’li Nazmi Gür, Süleyman Şah Türbesi’nin nakil operasyonun Türkiye’nin tek başına yapılmadığını ifade ederek “Bu operasyon yapılırken başta Kobani Kantonu yetkilileri olmak üzere PYD ve YPG yetkilileri ile de görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Olması gereken de buydu. Türkiye’nin Kobani’den bu kadar zırhlı aracı, bu kadar silahlı gücü 35 km öteye götürme imkanı yoktu. Dolayısıyla Kobani Kantonu, PYD ve YPG güçleri bu konuda bilgilendirilmiş, onların onayı ve desteği ile bu operasyon gerçekleştirilmiştir.” diye konuştu.

“İNSANLARIN GÖZÜNE BAKA BAKA HEZİMETİ BAŞARI DİYE ANLATAMAZSINIZ”

CHP’li Faruk Loğoğlu’nun Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına tepki gösteren konuşmasının ardından MHP’li Tuğrul Türkeş de bakanın konuşmasını ‘tatmin edici’ bulmadığını ifade ederek gerçeği yansıtmadığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti toprakları dışındaki tek toprağın terk edildiğini kaydeden Türkeş, Amerikanvari bir bayrak dikme görüntüsünün verildiğini ifade ederek “Utanmıyor musunuz?” diye sordu. Türkeş, “Siz Türk askerini çektiniz. Türk toprağını boşalttınız. Orada 14 tane Türkmen köyünü de sahipsiz bıraktınız. Farkında mısınız yaptıklarınızın? Sayın Başbakan başta olmak üzere burada Sayın Bakan çıkıp bunu askeri bir başarı, bir ulusal kabiliyet... İnsanların gözünün içine baka baka hezimeti, yanlışı, ayıbı, utanılması gereken bir şeyi başarı diye, marifet diye, sanki bir iş yapmışınız gibi anlatamazsınız.” diye konuştu.

TÜRKEŞ, SÜLEYMAN ŞAH İÇİN GENEL GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Türkeş, konunun bir açıklama ile geçiştirilemeyeceğini ifade ederek Başbakan Davutoğlu’nun da katılımıyla konunun her yönüyle tartışılacağı Genel Görüşme talebinde bulundu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI YILMAZ: PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Hükümetin operasyonla Türk milletinin hak ve onurunu koruduğunu kaydeden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz “Yaptığımız doğrudur. Mehmetçiğimizi koruduk. Bayrağımız dalgalanıyor.” ifadelerini kullandı. Muhalefetin PKK örgütü ile ortaklaşa operasyon gerçekleştirdiği iddiaları üzerine PKK’nın terör örgütü olup olmadığının sorulması üzerine Yılmaz, “PKK da, DAİŞ de terör örgütüdür. Biz (bunu söylemekten) korkmuyoruz.” diye konuştu.