GAZİANTEP (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Türkiye 2014 yılından beri Birleşmiş Milletler ile beraber yardımlar yapıyor. Irak'ın kuzeyinde 10 kamp inşa edildi. Bu kampların kapasitesi 500 bin kişiye çıkacak. Türkiye bu kamplara bugüne kadar AFAD ve Kızılay vasıtasıyla bin 45 tır insani yardım göndermiştir." dedi.

Kaynak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayınca Musul'a gönderilen 108 tır yardım malzemesinin Gaziantep Serbest Bölgesi'nden uğurlama törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, bölgenin 25 yıla yakın bir süreden beri büyük yıkımlara maruz kaldığını belirten Kaynak, demokrasi, insan hakları ve istikrar getireceğini söyleyen Batılı devletlerin arkalarında büyük göç hareketleri ve dramlar bıraktığını vurguladı.

Göç hareketinin en çok Gaziantep, Mardin, Kilis, Şanlıurfa, Hatay ve nihayetinde bütün Türkiye'yi etkilediğine işaret eden Kaynak, "2 milyon 750 bin Suriyeli muhacir aramızda. Türkiye'de bulunan muhacirlerden hasta olanlara 19 milyon kez poliklinik hizmeti vermişler. 900 bin cerrahi müdahale yaptı doktorlarımız. 177 bin Suriyeli bebek Türkiye'de gözlerini açtı. Türkiye'de ne parkta yatan ne de çöpten ekmek arayan bir görüntüyle karşılaşmayız." diye konuştu.

Kaynak, Türkiye'nin Suriye'den gelenlere batının bakış açısıyla bakmadığını ifade ederek, bu nedenle muhacirlerle halk arasında hiçbir problem yaşanmadığını kaydetti.

Dünya üzerinde 61 milyona yakın göçmen oluğunu aktaran Kaynak, Suriye'de yaşanan dramın diğer bütün olayların üzerinde olduğuna işaret etti.

- "Başı bozuk çetelere Suriye'yi teslim ettiler"

Kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olayın başladığı ilk zamanlardan beri "güvenli bölge" oluşturulması yönünde söylemleri olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Dünya 'güvenli bölge' fikrine bigane kaldı, sağır kaldı ve 10-12 bin kişilik bir toplama başı bozuk çetesine Suriye'yi teslim ettiler, Suriye ve Irak'ın üçte birinden fazlasını. DEAŞ diye bir örgüt icat ettiler önce, sonra o örgütten kafa kesen, kadına hayat hakkı tanımayan, her türlü cinayeti işleyen ve bunları da maalesef inancımız adına işleyen bir canavar örgüt. DEAŞ'ın elinde inanılmaz silahlar var. Fırat Kalkanı Harekatı'nda tankımızı tahrip ettiler. Aracı tahrip eden tanksavar, Milan marka ve İncirlik'te de DEAŞ'la mücadele için koalisyon güçlerine katılan Almanların ürettiği silah."

Irak'ta da sözde Şia inancı adına DEAŞ benzeri cinayetler işleyen Haşdi Şabi adlı bir terör örgütünün türediğini dile getiren Kaynak, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren terör örgütü mensuplarından arındırılmış Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin kısa bir sürede Suriye'de koalisyon güçlerinin gösteremediği başarıyı tek başına gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Kaynak, bu başarılı harekat sayesinde insanların vatanlarına kavuştuğunu dile getirerek, "Allah'a hamdolsun en son aldığım bilgilere göre Türkiye'den Cerablus'a 12 bin kişi geçti. Biz bu topraklarda mutlu mesut yaşamak istiyoruz. Asla bu vatanı genişletmek, toprağımıza bir yerleri daha katmak gibi bir derdimiz yok. Bütün bunların yapılış sebebi; Suriye'de, Irak'ta bizim soydaşlarımız var, dindaşlarımız var, mazlum insan var." dedi.

- "Musul'da 256 bin kişi evini terk etti"

AFAD'ın 2010 yılından bu yana 27 ülkede 6,5 milyar liralık yardım faaliyeti olduğunu ifade eden Kaynak, Musul'da nisan ayından bu yana 256 bin kişinin evini terk ettiğini söyledi.

Kaynak, Musul'da operasyon başladığı günden bu yana da 54 bin kişinin evlerini terk etmek durumunda kaldığına dikkati çekerek, "Türkiye 2014 yılından beri Birleşmiş Milletler ile beraber yardımlar yapıyor. Irak'ın kuzeyinde 10 kamp inşa edildi. Bu kampların kapasitesi 500 bin kişiye çıkacak. Türkiye bu kamplara bugüne kadar AFAD ve Kızılay vasıtasıyla bin 45 tır insani yardım göndermiştir. Bugün gidecekler hariç. Bugün de 78 tır AFAD tarafından, 30 tır da Kızılay tarafından oluşturuldu. Hiç kimsenin kimliğine ve dini inancına bakılmadan yardımlar yapılıyor. Türkiye'de 8 binden fazla Yezidi'nin iaşesini, barınmasını sağladı." ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen 108 tırlık yardım faaliyetinin BM'in koordinasyonunda yapıldığını dile getiren Kaynak, tırların içerisinde çadırların, lavabo ve tuvaletlerin olduğunu kaydetti.

- Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık da Suriye ve Irak'ta yere düşen insanlığı yeniden kaldırmak için Türk Kızılayı ve AFAD iş birliğiyle Musul operasyonunda yerlerinden edilen ihtiyaç sahibi insanlara yardım eli uzatmak için bir araya geldiklerini ifade ederek, operasyonun başladığı günden bu yana Kızılay ve AFAD'ın eş güdüm halinde bölgedeki riskleri analiz ettiğini dile getirdi.

Musul operasyonundan hemen sonra bölgeye 20 tır insani yardım malzemesi gönderdiklerine işaret eden Kınık, "Özellikle sınırımıza yakın olan bölgelerdeki beşeri afetler ve insani krizler Türkiye'yi doğrudan ilgilendiriyor. Yapılan çalışmalar, ihtiyacın oluştuğu andaki önleyici çalışmalar çok anlamlı ve Türkiye içerisindeki mülteci yükünü azaltacak ve insanların ihtiyacını gidererek bu insanların vatanlarını terk etmesini engelleyecek bir çalışma çerçevesi sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, bin 500 aile çadırı, 50 tuvalet, 50 duş konteyneri, 50 çok amaçlı çadır, uyku tulumu, battaniye ve jeneratörlerden oluşan 108 tırlık yardım konvoyu, dualarla Musul'a doğru yola çıktı.