CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Polatlı Tarımı Geliştirme ve Organik Tarım Uygulama Enstitüsü Kurulması için TBMM’ye bir kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinin gerekçesinde, “Dünyada ve ülkemizde tarım sektörünün stratejik önemi her geçen gün artmaktadır. Daralan tarım alanları, artan nüfus vb etkenler nedeniyle her yıl daha fazla kişi yeterli ve güvenilir gıdaya ulaşma konusunda zorlanmakta, açlık ve yoksulluk yerküremizin en büyük sorunlardan biri olmaya devam etmektedir.” ifadelerine yer veren Nazlıaka, tarım potansiyeli, ürün çeşitliliği ve ihraç ettiği tarım ürünleri ile önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle bu özelliklerini hızla yitirdiğine, özellikle tarım alanında artan ölçüde dışa bağımlı hale geldiğine dikkat çekti.

Dünyada 100’den fazla ülkede organik ürün üretimi yapılmakta olduğu bilgisini veren Nazlıaka, şöyle konuştu: “Yaklaşık 31 milyon hektar alanda ve 600 binden fazla işletmede faaliyetler yürütülmektedir. Türkiye’de organik tarımla uğraşan işletmelerin büyüklükleri Avrupa ortalamasının oldukça altındadır. Türkiye’de 2002 yılında toplam 89.827 hektar alanda organik tarım yapılırken, toplam 310.125 ton ürün elde edilmiştir. Bu alan 2008 yılında 166 bin 883 hektara çıkmış, toplam ürün miktarı ise 530 bin 225 tona ulaşmıştır. Bu artışa rağmen, AB’nde yüzde 3.4 olan toplam tarım alanı içerisinde organik tarım alanlarının oranı ülkemizde yüzde 1’ler dolayındadır. Tüm bu gelişmeler dikkate alınarak önümüzdeki döneminde bu alanın yüzde 3.0 seviyelerine ulaşması hedeflenmektedir.”

Nazlıaka, “Türkiye’nin bir taraftan süründürülebilir tarım politikalarını hayata geçirmesi, diğer taraftan tarımsal üretimi arttırması, özellikle organik tarım konusunda ciddi adımlar atması gerektiği ortadadır.” diye kaydetti.

Aylin Nazlıaka, kurulmasını teklif edilen enstitünün de tarımsal üretimin artmasına, yeni tarım teknolojilerinin yaygın olarak kullanılmasına katkı sağlayacağı gibi organik tarımın gelişmesini de olumlu yönde etkileyeceğini savundu. CHP Ankara milletvekili, “Doğru toprak, su, gübre, zirai ilaç, kullanımının sağlanması konusunda çiftçilerimize destek verecek olan enstitü dünyada ve ülkemizde hızla gelişmekte olan organik tarım araştırmaları için gerekli bilimsel ortamı sağlayacaktır. Bitme noktasına gelen Ankara ve ülke tarımına ciddi bir canlılık getirecek olan enstitü, üniversitelerin ilgili bölümlerinin ve akademisyenlerin araştırmaları için de önemli bir merkez olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Nazlıaka’nın verdiği teklife göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilişkili olacak Enstitü’nün görevleri ise şunlar olacak:
a) Tarımda verimliliği artırmak için bilimsel araştırmalar yapmak.
b) Doğru toprak, su, gübre ve zirai ilaç kullanımı üzerine araştırmalar yapmak, eğitimler vermek.
c) Tarım alanında gelişen teknolojileri izlemek, kullanımını yaygınlaştırmak.
ç) Sağlıklı, ucuz, güvenilir tarımsal gıdaya erişimi kolaylaştıracak bir tarım alt yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalarda bulunmak.
d) Dünyada ve ülkemizde hızla gelişmekte olan organik tarıma destek vermek.
e) Organik tarım alanında bilimsel araştırmalar yapmak.
f) Organik tarım alanında araştırma yapan kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile işbirliği yaparak bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, koordine etmek.
g) Organik tarım konusunda eğitim vermek, bu konuda yurt içi ve yurt dışında bulunan enstitü, üniversite ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak ve ortak çalışmalarda bulunmak.
h) Avrupa Birliği müktesebatına uyum konusunda; gıda güvenliği ve bitki sağlığı konularında çalışmalarda bulunmak.