CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gaziantep'te yürüyüş yapan esnafa gaz sıkmakta tereddüt eden polise, başka bir polisin ensesinden tutarak, “Oğlum sıksana, sık lan sık” diye bağırması ve bunun üzerine esnafın üzerine biber gazı sıkılmasını Meclis'e taşıdı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevap vermesi istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Tanrıkulu, "12 Şubat 2015 tarihinde Gaziantep'te Valiliğe yürümek isteyen esnafa müdahale eden polis memurlarından birinin gaz sıkmak istememesi üzerine amirinin ensesinden tutup 'sık lan sık' diyerek sürüklediği basına yansımıştır. Her ne kadar söz konusu polis hakkında soruşturma açıldığı açıklanmış olsa da, görüntüler polisin yurttaşlara düşman gözüyle baktığının bir kez daha ortaya çıkması söz konusudur." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

"Gaziantep'te esnafa gaz sıkmak istemeyen polis memurunu ensesinden tutarak sürükleyen ve gaz sıkmaya zorlayan amir hakkında soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır?

Gaziantep esnafının demokratik bir hak kullanırken engellenmesi ve gazlanması emrini veren amir kimdir ve hakkında soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır?

Türkiye genelinde protesto amacıyla yürümek isteyen vatandaşlara 2002-2015 yılları arasında 13 Şubat tarihi itibariyle polis tarafından uygulanan şiddet sonrası kaç kişi yaralanmış ve kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

Türkiye genelinde protesto amacıyla yürümek isteyen vatandaşlara 2002-2015 yılları arasında 13 Şubat tarihi itibariyle polis tarafından sıkılan biber gazı miktarı nedir?

Kullanılan biber gazı sebebiyle hasta olan ve tedavi amacıyla hastanelere başvuran kişi sayısı nedir?

Esnafa müdahale esnasında gaz sıkmak istemeyen polis memuruna ensesinden tutup 'sık lan sık' diyen amire bu talimatı kim ya da kimler vermiştir?

Son dönemde sık sık dile getirilen 'Yeni Türkiye' kavramı vatandaşa gaz sıkmak istemeyen polis memuruna zorla gaz sıktırmaya çalışan amir zihniyetini mi içermektedir?"