CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, öğretmenlerin mali haklarında köklü değişiklik getiren Kanun Teklifini TBMM'ye sundu.

Öğretmenlere 3.600 ek gösterge ve makam tazminatı verilmesini teklif eden Özgür Özel, teklifin yasalaşması halinde hem çalışan hem de emekli öğretmenlerin maaş ve aylıklarında 1000 liraya yakın artış sağlanacağını, ayrıca toplu iş sözleşmesi kapsamında verilen özel hizmet tazminatın da yasal dayanağa kavuşturulacağını bildirdi.

Milletvekili Özgür Özel, öğretmenlerin ek gösterge ve tazminatlarının artırılması ve makam tazminatı verilmesine ilişkin olarak hazırladığı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
Meclis Başkanlığı’na sunmuş olduğu kanun teklifi ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel, şunları kaydetti: “Son yıllarda yapılan anketlere göre öğretmenlerimizin yüzde 82 gibi önemli bir kısmı Türkiye’de öğretmenlik yapmaktan memnun değil ve ekonomik ve sosyal durumları nedeniyle toplumdaki itibarlarının azaldığını düşünmektedir. Önemli bir kısmı kredi kartı ve kredi borçları altında eziliyor. Çocuklarımızı, geleceğimizi teslim ettiğimiz öğretmenlerimiz borçlarını borçla ödemeye çalışıyor. Gelecekleri için, kendi çocukları için tasarruf yapamıyor. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz, kendi çocuklarının geleceğinden endişeli. Bu endişeyi bir nebze olsun giderebilmek, öğretmenlerimizin mali sorunlarını kısmen de olsa azaltabilmek ve öğretmenlik mesleğini daha cazip hale getirebilmek toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği. Ülkenin geleceği olan gençlerimizin emanet edildiği öğretmenlerimiz, hem çalışırken hem de emekliliklerinde zor ekonomik koşullarda yaşıyor. Bir yandan ülkenin çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamaya çalışırken diğer yandan kendi ailesi ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için hayat mücadelesi veren öğretmenlerimizin gelecek kaygılarını gidermek, öğretmenlik mesleğini daha cazip hale getirerek eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltmek boynumuzun borcu.”

TEKLİF İLE 25 YILLIK ÖĞRETMENİN MAAŞI 3 BİN 450 LİRAYA ÇIKACAK

Özel, "Teklifle, öğretmenlere uygulanan ek göstergenin 3.000’den 3.600’e kadar çıkarılmasını öngörüyoruz. Öğretmenlere ayrıca makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil tazminatı verilmesi öngörülen düzenlemeden hem çalışan öğretmenler hem de emekli olan öğretmenler yararlanacak. Ek gösterge artışı, makam ve temsil tazminatı verilmesiyle, 1 inci derecenin 4 üncü kademesinden emekli olacak bir öğretmen, emekli bir genel müdür yardımcısı seviyesine yakın aylık alacak. Halen ortalama 1.770 lira civarında olan emekli öğretmen aylığı 2.600 liraya kadar yükselecek. Eşi çalışan ve çocuk yardımı almayan, halen çalışan 25 yıllık bir öğretmenin 2.580 lira civarında olan net maaşı da bu düzenlemeyle 3.450 liraya yaklaşacak." dedi.

Yasa teklifiyle ayrıca halen memur sendikaları ile hükümet arasında iki yılda bir imzalanan toplu iş sözleşmesiyle öğretmenlerin eğitim öğretim tazminatlarında yapılan artışın kalıcı hale getirilmesinin de öngörüldüğünü ifade eden CHP’li Özel, “Değişiklik ile öğretmenlere toplu sözleşmelerle verilen aylık 237 liralık eğitim öğretim tazminatının yasal dayanağa kavuşturularak kalıcı hale getirilmesi de mümkün olacak." ifadesini kullandı.

ÖĞRETMENLİK CAZİP HALE GETİRİLECEK, EĞİTİMİN KALİTESİ ARTACAK

Türkiye'nin geleceğinin nitelikli ve kaliteli bir eğitim kadrosu ve buna dayalı olarak gençlerin alacağı çağdaş eğitime bağlı olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifinin yasalaşması sonrasında bile öğretmenlerin hak etmiş oldukları mali haklar seviyesinin altında kalınacağının ancak bu değişikliğin bile eğitim sisteminde önemli bir dönüşümün başlangıcı olacağının altını çizdi. Sunmuş olduğu teklifin öğretmenlik mesleğini toplumda daha saygın ve cazip hale getirmek amacına katkı sağlaması için hazırladıklarını ifade eden Özel, eğitici ve dolayısıyla eğitimin kalitesinin kalıcı olarak ancak bu yolla artırılabileceğini ifade etti.