MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemini getirmek için meydanlarda 400 vekil çağrısı yaptığını hatırlatarak, "Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan oldu." sözleriyle değerlendirdi.

Resmi olmayan genel seçim sonuçlarını MHP İzmir İl Başkanlığı’nda değerlendiren Vural, İzmirlilere teşekkür etti. MHP olarak koalisyona açık olup olmadıkları sorusuna Vural, "Bu konuda Sayın Genel Başkanımız zaten değerlendirmelerini yapmıştı. Mümkün görünmediğini ifade etmişti. Bu tablodan sonra bir siyasi değerlendirmeyi Sayın Genel Başkanımız ve Genel Merkezimiz elbette yapacaktır. Bizim değerlendirmemiz aynı zamanda, tabi siyasi partilerin değerlendirmeleri, onları bilemiyoruz. Bu tabloya bakıldığı zaman AKP-CHP, AKP-HDP çözüm ortaklığı koalisyonu var. Ama MHP olarak biz bunun siyasi değerlendirmesini, seçim sonuçlarını genel başkanımız değerlendirecektir ama seçim sonuçlarından sonra oluşabilecek tablo konusunda diğer siyasi aktörlerin davranışları belirleyecektir. Partimizin bu konuda değerlendirmelerini beklemenizi tavsiye ediyorum." cevabını verdi.

Milletvekilleri sayısını iki kat artırdıklarını ancak gönüllerde daha fazla yer aldıklarını ifade eden Vural, "MHP, İzmir’in gönlünde taht kurdu. Daha fazla milletvekili olacak inşallah. Gösterdikleri ilgi ve teveccühten dolayı sevgili İzmirlilere teşekkür ederim. Beni tekrar İzmir milletvekili olarak Parlamento'ya gönderdikleri için canı gönülden teşekkür ederim. İnşallah bundan sonraki seçimlerde daha büyük atılımlar yapacağımızı düşünüyorum." dedi.

Seçimlerin siyasal sonuçlarını ilerleyen günlerde değerlendirileceğini ifade eden Vural, "Oylarımızı 2011 seçimlerine göre önemli ölçüde artırdık. Bunun siyasal sonuçları ne olur, açıkçası önümüzdeki dönemde değerlendirmek lazım. Bu konuda Sayın Genel Başkanımız, partimizin yetkili organları gerekli değerlendirmeleri elbette yapacaktır. Sadece kendi partimiz açısından değil, diğer siyasi partiler de kendi değerlendirmelerini yapacaktır. Bu sürecin nasıl işleyeceği de henüz belirsizdir. MHP olarak şüphesiz kendi iç değerlendirmelerini yaptıktan sonra bunları basın mensupları ve kamuoyu ile elbette paylaşır." diye konuştu.

HDP’nin barajı geçtiği hatırlatılarak, bundan sonraki süreçte çözüm süreci ve diğer politikalarda ne tür değişikler olabileceği sorusuna Vural, şu cevabı verdi: "MHP’nin bu konularda tavrı açık ve net olmuştur. Dolayısı ile bir diğer siyasi partinin konumunu değerlendirmem söz konusu değil. Bu tablonun siyasi sonuçlarını Sayın Genel Başkanımız elbette değerlendirecektir. Onları beklememiz lazım ama MHP Türkiye’nin sigortasıdır. Siyasal sonuçları nasıl değerlendirilir, takdir edersiniz ki o bize bağlı değil, diğer partilere bağlı olan bir konudur. Benim bu konuda değerlendirme yapmam doğru değil."

Vural, seçim sonuçlarına göre MHP’nin iki ilave MHP milletvekili kazandığını da sözlerine ekledi.