Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, "Türkiye’de maalesef hukuk garabeti var. Bu hukuksuzluk Türkiye’yi maalesef sarsıyor.” dedi.

Seçim çalışmaları dolayısı ile geldiği Adana’da partisinin il binasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Okuyan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun(HSYK) Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 62 polis hakkında ‘tahliye’ kararı veren 2 hakimi açığa almasını değerlendirdi. Okuyan, "Türkiye’de maalesef hukuk garabeti var. Bu sadece son olaylar meselesi değil. Ergenekon ve Balyoz operasyonları döneminden başlayan, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarıyla devam eden son iki üç gün hadiselere kadar, ülkede adeta çifte hukuk sistemine gidildi. ‘Benim hâkimim, senin hâkimin; benim savcım senin savcın; benim polisim, senin polisin...’ Bu ülkeye yapılabilecek en büyük zarardır. PKK’nın vermediği tahribatı, bu hukuksuzluk Türkiye’yi maalesef sarsıyor.” ifadelerini kullandı.

‘HUKUK DEVLETİNDEN BAHSEDİLEMEZ’

Demokrasiyle yönetildiği rivayet edilen bir ülkede hukuk ortadan kaldırılıp kişiye bağlı hale getirildiği bir yerde sorunların hiçbir şekilde çözülemeyeceğini dile getiren Okuyan, “İçişleri Bakanlığı’nda oturan bir zat vardı. Efkan Ala denilen bir adam. Bu adam düşünün, ‘Ben Anayasa’yı takmıyorum’ diyor. İçişleri Bakanlığı makamında oturan birisi ‘Anayasayı ben tanımıyorum’ diyorsa, zaten orada hukuk ve demokrasi falan yok. Düşünün şimdi, Cumhurbaşkanlığı köşkünde oturan şahıs... Danıştay o kaçak sarayla ilgili iki tane yürütmeyi durdurma kararı aldı. Açıkça çıktı, pervasızca, ‘Sıkıyorsa gelin yıkın’ dedi. Eğer cumhurbaşkanlığı köşkünde oturan bir zat, önünde iki tane mahkeme varken, ‘Gelin kardeşim sıkıyorsa yık’ diyorsa orada hukuk devletinden bahsedemeyiz. İçişleri Bakanı ‘Anayasayı tanımıyorum’ diyorsa, orada zaten anayasal sistemden ve demokrasiden söz edilemez.” diye konuştu.

‘ŞEKİL OLARAK FECAAT BİR HADİSE’

Son hadisede benzeri bir ‘garabettin’ görüldüğünü ifade eden Yaşar Okuyan, şunları söyledi: “Bir mahkeme artı, eksi… Benim derdim o değil. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin bir mahkemesi burada bir karar veriyor. Öbür mahkeme tam tersi karar veriyor. Bu Türkiye’de oluyor, Uganda’da değil. O işin hukuki prosedürüne girmiyorum. Şekil olarak fecaat bir hadise. HSYK tutuyor o hakimleri görevden alıyor. O HSYK çok açık hukuk ihlali yapan hakimleri de geçmişte, 100’den fazla şikayet müracaatına rağmen kale almıyor. Türkiye’de maalesef ciddi bir hukuk garabeti var. İnsanları adalet duygusundan çok uzaklaştırıyor. Adalet Ahmet’e, Mehmet’e, Hasan’a göre ayrı. Böyle bir şey olmaz. Yargının hukuk devletinde gerçekten bağımsız olması lazım. Ama Türkiye hukuk devleti olmadığını çok açık görüyoruz. Tamamen sahipsiz, kimin gücü kime yetiyorsa hukuk da, adalette, yargıda, polis de, asker de o.”