Milletvekilliği aday adaylığı ön seçiminde CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a bin 390 oyla fark atarak birinci olan beyin cerrahı Niyazi Nefi Kara, doğum yeri Antalya'nın Manavgat ilçesinde partililer tarafından alkışlarla karşılandı. Antalya'da 14 kişilik milletvekili aday listesinin belirlenmesi için yapılan ön seçimden 9 bin 905 oy alarak Deniz Baykal'ı ikinci sırada bırakan Dr. Niyazi Nefi Kara'yı Manavgat'ta hemşehrileri bağrına bastı.

CHP Manavgat İlçe Başkanlığı'nı ziyaret eden Kara, İlçe Başkanı Ahmet Öztürk ile birlikte basın açıklaması yaptı. Kara, ön seçimde kendisine destek verdikleri için Manavgat'ta partililere teşekkür etti. Bir basın mensubunun, 'Deniz Baykal'ı ön seçimde geride bırakarak birinci oldunuz, böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?' sorusuna Kara, "Evet böyle bir sonucu bekliyordum. Böyle bir sonucu almak için daha önce 2 defa adaylık deneyimim var. Her zaman halkın içinden biriydim. Yükün içinden yetiştik. Böyle bir sonucu bekliyordum. Çünkü halkla iç içe bir hayatım oldu. Sonuç benim için süpriz olmadı. Biz her zaman yürürsek halk yürüyecek, biz söylersek halkımız söyleyecek demiştik." diye konuştu.

Ön seçimle birlikte başta Antalya olmak üzere ülke genelinde CHP'de heyecan oluşturduğunu belirten Kara, ön seçimle bir anlamda partilinin Meclis'te kendisini temsil edecek milletvekili görmek istediğini net bir şekilde ifade ettiğini söyledi. Ön seçimin bir anlamda CHP'nin 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidara gelme yolunu açtığını belirten Kara, bu seçimde CHP'nin Antalya'da bugüne kadar aldığı en yüksek orandan oyu alarak, fazla sayıda vekili Meclis'e göndereceğine inandığını kaydetti.

Siyasette temel ilkelerinin önce insan olduğunu belirten Kara, seçimde hiç bir ayrım yapmadan herkesin oyuna talip olduklarını kaydetti. Halkın iradesine başvurularak yapılan seçimlerin her zaman önemli olduğunu belirten Kara, "Partimiz ön seçim yaparak halkın iradesini gösterdi. AKP gibi torba aday sistemine başvurmadı. Adayları bir çuvala doldurarak ben bunlardan istediğimi seçerim demedi. Partililerin dediği olur diyerek ön seçime gitti ve halkın iradesine kulak verdi. Demokrasiyi önplanda tuttu. Demokratik bir yarıştı. Bizim demokrasi şölenimizdi." ifadesini kullandı. 7 Haziran seçimlerinin ülkenin demokrasi ile yönetilen bir ülke ya da totaliter bir rejimle yönetilme noktasında son seçimi olacağı için tarihi öneme sahip olduğunu belirten Kara, bunca yapılan zulümlere, hukuksuzluklara ve diktatörlüğe heveslenenlere dur deme adına seçmenin sandığa sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Kara, Baykal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kontenjandan birinci sıradan adaylık teklifini reddetmiş ve ön seçime girmişti. Ön seçimde Niyazi Nefi Kara 9 bin 905, Deniz Baykal 8 bin 515, Çetin Osman Budak (kontenjan), Mustafa Akaydın 8 bin 140, Devrim Kök 7 bin 319, Figen Çalıkuşu 6 bin 433, Rafet Zeybek 5 bin 813, Nusret Bayar 5 bin 344, Deniz Filiz 5 bin 330, Sultan Yeğen 5 bin 310, Sevindik Gizli 4 bin 881, Cavit Arı 4 bin 725, İbrahim Keser 4 bin 428 ve Murat Bulat 4 bin 362 oy aldı.

Niyazi Nefi Kara, 1969 yılında Antalya'nın Manavgat ilçesinde dünyaya geldi. 1991 yılında Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994-2000 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tıp uzmanlığı eğitimi gördü. Kara, 1996-2000 yılları arasında Türkiye Beyin Araştırmaları Derneği kurucu üyeliği, 2000-2004 yılları arasında da Sağlıklıçı Emekçileri Sendikası (SES) yöneticiliği yapmıştı.