Türkiye’yi tarım ürünlerinde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşıyacaklarını vaadeden CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Aytun Çıray, iktidar olurlarsa yeni bir tarım üretimi tarzı ve yeni bir kırsal kalkınma anlayışı hayata geçireceklerini söyledi. Çıray, “Dünyada kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biri olan Türkiye, tarımda ithalatçı konuma düştü. Çiftçi ve köylümüzü destekleyerek tarımda yönlendirilen değil, yönlendiren ülke olacağız.” dedi. Seçim çalışmalarına Kemalpaşa ilçesinde devam eden CHP İzmir adayı Çıray, Dereköy-Gökyaka Bal Festivali’ne katıldı. Daha önce de Tire, Ödemiş, Bayındır ve Bergama’da çiftçi ve köylülerle biraraya gelen Çıray, 1 Kasım’da kendilerine desteğin arttırılmasını istedi.

Festival kapsamında kurdukları stantlarda yeni iş bağlantıları kurmaya çalışan bazı çiftçilerin, üretim maliyetlerinin artması sebebiyle tarımda kendilerine gelecek görmediklerini söylemesi üzerine Çıray, “Üretmeyen ülke çöker. Türkiye üretmiyor, ekonomi uzun süredir alarm veriyor. Ülkemizde tarım ve hayvancılığa önem verilmiyor. On yıl önce Türkiye yem ithal edecek deselerdi inanır mıydınız? Yerel üreticiye destek olunmuyor. AKP’nin uyguladığı yanlış politika yüzünden tarım ve hayvancılık, ülkemizde bitme noktasına geldi. Türkiye, kendi kendine yeten ülkeydi. Şimdi samanı, gübreyi, tohumu ithal ediyoruz. Avrupa ülkeleri vatandaşına üretimde destek oluyor, bunlar köstek oluyor. İktidarımız döneminde yeni bir tarımsal üretim tarzı ve yeni bir kırsal kalkınma anlayışını hayata geçireceğiz.” dedi.

'KIRSAL KALKINMA HAMLESİ BAŞLATACAĞIZ'

Kırsal kalkınma hamlesi başlatacaklarını vaadeden CHP Milletvekili Çıray, “Türkiye’yi tarımsal ürünlerde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşıyacağız. Bunun için çiftçimizin, başta gübre olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmeliyiz. Mazot, bu yüzden 1,80 lira olacak. Bu kadar girdi maliyetleri yüksekken çiftçimiz rekabet edemez. Tarımsal üretimle bağlantılı kırsal sanayiyi destekleyeceğiz. Orman köylerimizin kalkındırılması için bölgesel entegre kırsal kalkınma ve ormancılık projeleri uygulayacağız. Desteklenecek tarım ürünlerini ve her ürün için destek tutarını bir yıl önceden açıklayacağız. Tarım sektöründe kendi işinde çalışanların sosyal güvenlik primlerini, 30 yaşına kadar Hazine’den karşılayacağız. Geçici tarım işçilerine sosyal güvence, devlet tarafından sağlanacak. Taşeron işçilik tamamen kalkacak. Çiftçilerimizin kredi borçlarını, ödenebilir koşulları sağlayacak şekilde yeniden yapılandıracağız. Aile işletmeleri ve küçük çiftçilerin, ürünlerini doğrudan veya kooperatifleri ve diğer örgütleri aracılığıyla tüketicilere satmalarını sağlayacak düzenlemeler yapacağız. Tarımsal üretimin sürekliliğine, üreticilerin refahına ve çevrenin korunmasına öncelik vereceğiz. Kırsal alanlarda, eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamu hizmetlerinin kalitesini kentlerle aynı seviyeye ulaştıracağız.” şeklinde konuştu.

'ÇİFTÇİ ÜRETECEK, TÜRKİYE DOYACAK'

Çiftçiye, köylüye ve üreticiye verecekleri desteğin, ülke ekonomisine verilen bir destek olacağını söyleyen Aytun Çıray, “Vereceğimiz desteklerle arazilerimiz değerlenecek. Üreten, güçlü bir ülke olacağız. İstihdam ve zenginlik köyden, kırsaldan başlayarak ülkemizi saracak. Üreten harcayacak, esnaf kazanacak, devlet vergisini alacak. Türkiye’ye huzur ve bereket gelecek. Ne zaman? 1 Kasım genel seçimlerinde CHP’nin iktidar olmasıyla.” dedi.