HDP Ankara Milletvekili ve İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partilerine yaptığı ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. HDP olarak adalet barış ve demokrasi başlığı altındaki 3 temel ilkesel yaklaşımı aktarma imkanı bulduklarını anlatan Önder, “Bu üç ilkesel başlığın alt başlıklarının neye tekabül ettiği konuşuldu. Bu program medyaya gönderildi. AKP-CHP koalisyonunun bu üç başlığı içererek, ilkesel bir yaklaşım konsepti ile ele alarak gerçekleşmesi doğrultusunda oluşacak bu formüle katkı sunucu bir muhalefet noktasında tutum alacağız.” diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, koalisyon görüşmelerinin üçüncü durağı olan HDP Genel Merkezi'ne geldi. Yaklaşık 1 saat 55 dakika süren görüşmenin ardından Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan’dan oluşan İmralı heyeti, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başbakan ve çalışma arkadaşlarının genel merkezlerini ziyaret ettiğini belirten Önder, şu açıklamayı yaptı: “Eş başkanlarımızın başkanlığında oluşan heyetle gelinen son durumu değerlendirdik. Bizim açımızdan son derece açık, şeffaf ve faydalı bir görüşme oldu. Bu itibarla başbakana ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Genel olarak gerek bölgesel iç meselelerimizin ayrıntılı olarak bütün başlıkları ile karşılıklı tartışılma ve görüş alışverişinde bulunma imkanı oldu. Partimizin bu konudaki düşünceleri, kaygıları, yaklaşım ve önerileri paylaşıldı. Başbakan kendi düşüncelerini, 7 Haziran seçim sonuçlarının değerlendirilmesi olmak üzere çıkardıkları sonuçları izleyecekleri yol ve yöntemleri paylaştı. Koalisyon meselesi ayrı başlık olarak ele alındı. Partimizin adalet, barış ve demokrasi başlığı altındaki 3 temel ilkesel yaklaşımı aktarma imkanı bulduk. Bu üç ilkesel başlığımızın alt başlıklarının neye tekabül ettiği konuşuldu. Bunlar ayrıntılı olarak medyaya gönderildi. Bir AKP-CHP koalisyonunun bu üç başlığı içererek, bu üç başlığı ilkesel bir yaklaşım konseptiyle ele alarak gerçekleşmesi doğrultusunda oluşacak bu formüle yapıcı bir muhalefet, katkı sunucu bir muhalefet noktasında tutum alacağımızı belirttik.”

Başbakan’ın gerek koalisyon, gerek anılan temel meseleler hakkında fikirlerini paylaştığını ifade eden Önder, “İlkesel olarak temaslarımızın gerektikçe sürmesi ya da kesintiye uğramaması konusunda temel mutabakatla uğurladık.” diye konuştu.