CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik'in değiştirilmesinin, geç kalınmış bir düzenleme olduğunu söyledi. Ören, yönetmeliğin Soma'daki maden faciasından 301 gün sonra değiştiğini kaydetti.

Söz konusu yönetmelik, Resmî Gazete`de yayımlandı. Yönetmelik değişikliğiyle yer altı kömür madenlerinde faaliyet alanının herhangi bir yerinde iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek olay (göçük, gaz ve toz patlaması, zehirli veya boğucu gaz intişarı ve benzeri) meydana gelmesi durumunda bütün çalışanların, acil durum planında belirtilen kaçış güzergâhlarına uygun olarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde yer üstüne intikalini sağlamak için işverenin, faaliyet alanları ile yeryüzüne çıkış ağzı arasında oksijenli ferdi kurtarıcı değişim veya dolum istasyonları kurmak zorunlu hale getirildi.

Milletvekili Ören, yaptığı açıklamada Soma faciasının üzerinden 301 gün geçtikten sonra bakanlığın aklı başına geldiğini belirtti. Bunun yine de olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Ören, “Fakat yıllardır maden ocaklarında ölümlü iş kazalarının önlenmesi için yaptığımız uyarılar hiç dikkate alınmamıştır. Soma’dan ders alınmadığı için Ermenek faciası yaşanmıştır. Kazaların azmettiricisi olarak bilirkişiler tarafından asli kusurlu olan Enerji Bakanlığı ve TKİ, bugüne kadar gerekli olan ek tedbirleri almamıştır. Hiçbir teknolojik yatırım yapılmadan, ek iş güvenliği tedbirleri alınmadan üretim kapasitesi iki kat arttırılarak, adeta kazalara davetiye çıkarılmıştır. Daha çok üretim, daha çok kâr mantığı ile yapılan rödövans ve hizmet alım sözleşmeleriyle işçiler ölüme mahkum edilmişlerdir.” dedi. Önce sömürü düzeninin değişmesi gerektiğini belirten Ören, maden işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinde, işçilerin can güvenliğini ön planda tutarak, çağın gerektirdiği insanca çalışma şartlarını sağlayacak kanuni düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti.