Dünyada Dominik Cumhuriyeti’nin yanı sıra sadece Türkiye’nin resmi devlet armasının olmadığı gerekçe gösterilerek devlet arması için Meclis’te başlatılan yasal süreç Osmanlı Arması’nı bir kez daha gündeme taşıdı. MHP’li Faruk Bal, “Osmanlı devleti o kadar büyük imparatorluk kurmuş, çağ açmış, çağ kapatmış, İstanbul’u fethetmiş ama arma aklına gelmemiş. Biz Türk milleti olarak tarihi yapmışız ama yazmamışız” derken Osmanlı Arması’ndaki 30 adet figür neyi temsil ediyor?

AK Partili milletvekillerince TBMM’ye sunulan ‘Devlet Arması’ kanun teklifi geçtiğimiz günlerde Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak olan kanun teklifi ile birlikte Osmanlı arması yeniden gündeme geldi. Komisyonun MHP’li üyesi Faruk Bal, Osmanlı armasının İngilizler tarafından yapıldığına dikkat çekerken, “Osmanlı devleti o kadar büyük imparatorluk kurmuş, çağ açmış, çağ kapatmış, İstanbul’u fethetmiş ama arma aklına gelmemiş. Biz Türk milleti olarak tarihi yapmışız ama yazmamışız.” şeklinde konuştu. Oluşturulacak devlet armasında mutlaka bilim heyetinin katkı vererek armaya milli ve manevi değerlerin tarih zinciri içerisinde motifler halinde yansıtılması gerektiğini savundu.

OSMANLI ARMASI, İNGİLİZ KRALİÇESİ VİCTORİA'NIN SULTAN ABDÜLMECİD'E ARMAĞANIDIR

Osmanlı armasının Sultan Abdülmecid’e İngiliz Kraliçesi Victoria’nın verdiğini kaydeden Bal, komisyon üyelerine Osmanlı armasının nasıl meydana geldiğini anlattı. Buna göre, Fransa’nın Osmanlı’ya yaklaşmasından rahatsız olan İngiliz Kraliçesi Victoria, Sultan Abdülmecid’e bir nişan hediye eder. Beş yüzyıllık İngiliz geleneğine göre nişanı alan hükümdarların armaları Londra’daki Saint George Kilisesi’nin duvarında asılmaktadır. O tarihe kadar Osmanlı’nın armasının bulunmamasından dolayı Kraliçe Victoria, bir İngiliz ustasını Osmanlı arması tasarlamak üzere görevlendirir. Padişahlık alameti olan saltanat kavuğu, sorguç, ay-yıldızlı sancak ve tuğranın ön plana çıkarıldığı bir arma hazırlanır. Sultan Abdülmecid’in de onayından sonra kabul edilen Osmanlı arması bu haliyle Saint George Kilisesi’ne asılarak gelenek yerine getirilmiş olur.

Osmanlı Arması’ndaki 30 sembol neyi temsil ediyor?
Osmanlı armasına II. Abdülhamit tarafından eklenen tuğranın yanı sıra kırmızı ve yeşil bayraklarla son halini alan armada otuz ayrı sembol bulunuyor.
1- Tuğranın etrafındaki güneş motifi, padişahın güneşe benzetilmesinden ileri gelir
2- II. Abdülhamit'in tuğrası
3- Sorguçlu serpuş: Osman gaziyi ve tahtı temsil eder
4- Yeşil Hilafet sancağı
5- Süngülü tüfek: Nizam-ı Ceditle birlikte Osmanlı ordusunun asıl silahı olmuştur
6- Çift taraflı teber
7- Toplu tabanca
8- Terazi: şeşper ve asaya asılıdır, adaleti temsil eder.
9- (Üstte) Kuran-ı Kerim. (Altta) Kanunnameler.
10- Nışan-ı al-i imtiyaz: Devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve askerlere veriliyordu.
11- Nışan-ı Osmani: Sultan Abdülaziz Han tarafından 1862'de ihdas edilmiş olup, devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilirdi
12- Asa ve şeşper
13- Çapa, Osmanlı denizciliğini temsil eder.
14- Bereket boynuzu
15- Nışan-ı iftihar
16- Yay
17- Mecidi nişanı
18- Borazan, modern mızıka takımının kullandığı çalgı aletidir
19- Şefkat nışanı, 1878'de II. Abdülhamit Han tarafından ihdas edilmiş olup; savaş zamanında, büyük afetlerde devlete, millete hizmet eden kadınlara verilirdi
20- Top gülleleri (Bazı armalarda bulunmuyor.)
21- Kılıç
22- Top, topçu ocaklarını temsil eder
23- El siperlikli tören kılıcı: bu kılıç klasik Türk kılıcı olmayıp, o devirdeki subaylar tarafından kullanılırdı.
24- Mızrak.
25- Çift taraflı teber, orduda üst düzey görevliler tarafından üstünlük sembolü olarak kullanılmıştır.
26- Tek taraflı teber (balta)
27- Bayrak
28- Osmanlı sancağı
29- Mızrak: Son dönem mızraklı süvari alaylarını remzeder
30- Kalkan, Ortasında stilize edilmiş bir güneş motifi var. 12 yıldız: Rivayete göre bu 12 yıldız 12 burcu temsil eder. Güneş bu burçlar üzerinde hareket eder.