Türkiye'nin Türkmen politikasının 2007'den bu yana tam bir felaket olduğunu söyleyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep milletvekili adayı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Suriye'de Türkmenlerin Irak'ta olduğu gibi insafına terk edildiğini ifade etti. Özdağ, Türkmenlere silah ve eğitim yardımının yapılmadığına dikkat çekerek, "Bu silah ve eğitim yardımı olsa zaten Türkmenler de bu durumda olmaz." dedi.

Ümit Özdağ, Gaziantep'te partisi tarafından düzenlenen basın toplantısında Suriye'deki zor durumdaki Türkmenlerin bölgelerinden ayrılışına ilişkin görüntü ve fotoğrafları paylaştı. Türkmenlerin Ortadoğu'daki sıkıntılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özdağ, "Kerkük bir Türkmen kentidir ve Kerkük ne yazık ki, Barzani ve Talabani güçlerine teslim edilmiştir. Telafer bir Türkmen kentidir ve Barzani güçlerine önce teslim edildi. Barzani 5 büyük saldırı düzenledi buraya. Türkiye'nin ne yazık ki ciddi bir tepkisi olmadı. Sonra da IŞİD'in eline teslim edildi. Irak Türkmenleri bir siyasi varlık olarak tarih sahnesinden silinmeye çalışılıyor. AKP hükümetinin 2003'den bu yana Irak Türkmenleri'ne telkini, 'Türkmen olarak değil, Sünni-Arap olarak siyaset yapın.' Oysa bunların hepsi Sünni değiller. Aralarında yüzde 40'a yakın Şii var. Bu mantıklı ve doğru değil. Üstelik herkesin bir etnisite zemininde siyaset yaptığı, siyasetin de böyle şekillendiği bir ülkede mezhep zemininde siyaset önermenin gerçekliği karşılığı yok." şeklinde konuştu.

Suriye'de de aynı şekilde Türkmenlerin aynı şekilde ihmal edildiğini, IŞİD'in, El Nusra'nın insafına terk edildiğini gördüklerini aktaran Özdağ, "Irak konusunda olduğu gibi Suriye konusunda da yıllardan beri çalışan ve birçok toplantıya katılmış, bu konuyu bilen bir insan, zaman zaman bu gruplarla devlet arasında değişik köprüler kuran ve onların taleplerini ileten bir insan olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, söylendiği şekilde bir silah yardımı yok. Eğitim yardımı da yok. Bu silah ve eğitim yardımı olsa zaten Türkmenler de bu durumda olmaz. Sayın Davutoğlu bir Türkmendir. Ama hükümetin Ortadoğu'da izlediği politika hiçbir zaman Türkmen dostu bir politika olmamıştır. Hatta birçok açıklamasında iktidarı destekleyen, Türkiye siyasetinde, Gaziantep siyasetinde de etkili olan eski siyasetçi hükümeti Türkmen politikası konusunda hep eleştirmiştir. Bugün, kendinize Türkmen ağası, beyi demeniz kolaydır. Ama Türkmenleri düşmanların insafına terk edip onları ayak altında bırakıp, ondan sonra Gaziantep'e Türkmen beyi olarak gelmeniz bence çok zor olur. İnanılır da olmaz." açıklamasında bulundu.