MHP Gaziantep Milletvekili 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Şanlıurfa Suruç’ta yaşanan bombalı saldırı ile ilgili hükümeti suçladı. Özdağ, Suruç'taki patlamanın daha önce kendisini değişik şehirlerde; Gaziantep’te, Hatay’da, Reyhanlı’da geliyorum diye ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Bu affedilebilir bir şey değil. Çok büyük bir suça imza atmıştır hükümet. Türkiye’nin yanı başında bir Afganistan oluşturulmasının bir nolu sorumlusudur.” dedi.

MHP Gaziantep Milletvekili 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Şanlıurfa Suruç’ta yaşanan bombalı saldırı ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan olayı IŞİD’in daha üstlenmediğini, Aynel-Arab’da yaptığı saldırıyı ise üstlendiğini anlatan Özdağ, “İki saldırı arasında 1 kilometrelik mesafe var. Bir kilometre ötedeki saldırıyı üstleniyor ama buradakini üstlenmiyor, bu bana garip geldi. Neden üstlenmedi henüz anlamış değilim. Ama önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz.” görüşünü belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde ‘Suriye bizim iç meselemiz’ açıklamasını yaptığını belirten Ümit Özdağ, “Suriye’yi kendi iç meseleniz yaparsanız, iç savaş olan bir ülkedeki süreci kendi iç meseleniz olarak değerlendirirseniz sonuçta bu iç meselenin gelip sizi buradan vurması durumunda ne yapacaksınız, şaşırmayacaksınız. Üstelik yine Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde IŞİD’den bahsederken IŞİD’le ilgili yaptığı değerlendirmede bir sorumlu ve bilgili devlet adamı gibi değil ama ‘IŞİD radikal terör örgütü gibi görülebilir ama yapı itibariyle içinde Türkmenler, Sünni Araplar, Kürtler gibi kitleler var.’ değerlendirmesini yapmıştı.” hatırlatmasında bulundu.

Bir terör örgütünün içinde değişik etnik gruplarının olmasının onun bir terör örgütü olması keyfiyetini ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Özdağ, şunları söyledi:
“Davutoğlu yine açıklamalarında ‘O katılımı bilmek gerek, ilerleyen bir güç var, önceki dışlanmalar, hakaretler geniş reaksiyon doğurdu, öfke birikimi yarattı.’ Yani Şii Bağdat yönetiminin yapmış olduğu eylemlerin IŞİD’i çıkarttığından hareketle ona bir meşruluk kazandıran bir yaklaşım görüyoruz. Bu yaklaşım daha sonra IŞİD’e yönelik ılımlı tavrı ve IŞİD’in Türkiye içini bir cephe gerisi gibi kullanmasına müsaade etmesini beraberinde getirdi. Sonuç bu. Üstelik bu daha önce kendisini değişik şehirlerimizde Gaziantep’te, Hatay’da, Reyhanlı’da geliyorum diye ortaya koydu. Bu affedilebilir bir şey değil. Çok büyük bir suça imza atmıştır hükümet. Türkiye’nin yanı başında bir Afganistan oluşturulmasının bir nolu sorumlusudur.”