Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, "AKP ve Erdoğan'ın istediği başkanlık sistemi Türkiye'ye ya diktatörlük getirecek, ya da ağır siyasi krizlere yol açacaktır." dedi.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Özdalga, 2013 yılı sonunda istifa ettiğini, daha önce de defalarca başkanlık sistemine karşı olduğunu yazılı ve sözlü açıklamalarla dile getirdiğini anlatıp, başkanlık sistemine karşı net tavır alan bir isim olduğunu kaydetti.

"AKP ve Erdoğan'ın istediği başkanlık sistemi Türkiye'ye ya diktatörlük getirecek, ya da ağır siyasi krizlere yol açacaktır." diyen Özdalga, başkanlık sistemini getirmek isteyen AKP'nin son günlerde sistematik bir şekilde kamuoyuna dönük bir dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü söyledi. Bu kampanyanın öncülüğünü, namusu ve şerefi üzerine ettiği yemini hiç umursamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğünü dile getiren Özdalga, bunların gerçek dışı ve çarpıtılmış iddialar olduğunu kaydetti.

'YÜRÜTME MECLİS'İ TAHAKKÜM ALTINA ALIR'

Dünyanın gelişmiş ülkelerinin neredeyse tamamının, parlamenter sistemi benimsediğini belirten Özdalga, "Tek istisna, her bakımdan Türkiye'den çok farklı özellikler taşıyan Amerika'dır. Sadece bu durum dahi, bizim başkanlık sistemine geçmemizin son derece yanlış olduğunu göstermek için yeter. Başkanlık sisteminde yürütmenin yasamayı tahakküm altına alamayacağı, büyük bir yutturmacadır. Cahilce bir iddiadır. Çünkü, hükümetin Meclis'i kontrol edip etmemesini belirleyen temel unsur, hükümet sistemi değil, o Meclis'i oluşturan milletvekillerinin nasıl seçildiğidir. Eğer bir parti başkanı, kimin hangi sıradan aday olacağını, kimlerin milletvekili seçileceğini tek tek belirliyorsa, o genel başkan seçimleri kazandıktan sonra Başbakan da olsa, Başkan da olsa, yürütme Meclis'i tahakküm altına alır." dedi.

Başkanlık sisteminde daha hızlı ekonomik büyüme olacağı, bir başka büyük çarpıtma olduğunu ve gerçeklerle hiç ilgisi bulunmadığını ifade eden Özdalga, "Parlamenter sistemle yönetilen ülkeler, Başkanlık sistemine göre yönetilen ülkelerden hem daha zengindir, hem da daha hızlı ekonomik büyümeye sahiptir. Sonuç olarak, Başkanlık sistemi Türkiye'ye, ya bugün olduğundan daha baskıcı bir tek adam rejimi ve daha karanlık bir diktatörlük, ya da ağır siyasi bunalımlar getirecektir. AKP ve Erdoğan'ın hedefinin, bugün olduğundan daha şiddetli bir baskı ve zulüm rejimi getirmek olduğu, Kasım 2012'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sundukları 'Türk usulü' Başkanlık sistemi taslağında açıkça görülüyor." ifadelerini kullandı.

"Görüldüğü gibi, AKP ve Erdoğan'ın istediği başkanlık sistemi Türkiye'ye, ya diktatörlük getirecek, ya da ağır siyasi krizlere yol açacaktır." diyen Özdalga, "Hodri meydan diyorum. Hadi gelin, Türkiye seçmeninin ezici çoğunluğunun karşı olduğu başkanlık sistemini, 2015 seçimlerinin en önemli konusu yapalım!" diye konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun "Başkanlık diktatörlük getirir diyenleri gırtlaklamak istiyorum!" açıklamasının sorulması üzerine ise Özdalga, "Gırtlaklamak diye bir şey yumurtlamış. Şarlatanlarla işim yok benim, muhatabım değil. Senin her tarafın profesör olsa ne yazar. Sen hangi gezegende yaşıyorsun. Adayların nasıl belirlendiğini bilmiyor musun? Parti üyesi ve parti başkanı olmaya devam ediyor AKP'nin önerisinde." şeklinde konuştu.