Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Mecliste basın toplantısı düzenledi. "Erdoğan ve Davutoğlu'na soruyorum: Madem Mısır'da darbeye karşısınız, Sudan'da darbeci Albay Beşir'i niçin destekliyorsunuz? Niçin darbeci Beşir'in en yakın kankası oldunuz?" diye sordu.

AKP iktidarının iflas etmiş dış politikasının en önemli kanıtlarından birinin, Mısır ile ilişkilerin tamamen sıfırlanmış olması olduğunu dile getiren Özdalga, halbuki Mısır'la derin tarihi ve kültürel bağlara sahip olunduğuna dikkat çekti. "Mısır, Arap dünyasının lideridir. Aynı zamanda en önemli Afrika ülkesidir." diyen Özdalga, AKP'nin, bu beceriksiz dış politikanın gerekçesi olarak, General Abdülfettah Sisi'nin Mısır'da darbe yapmış olmasını gösterdiğini hatırlattı.

"Biz darbeye karşıyız, darbecilere karşıyız diye bir söylem tutturdular." diyen Özdalga, şöyle devam etti: "Sözde demokrasiyi savunuyor görünen bu söylemi de, öncelikle, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu yürütüyor. Ancak AKP'nin Mısır siyasetinin hiç bir inandırıcılığı yok. Mısır’ın hemen güneyinde, Mısır kadar önemli bir başka Afrika ülkesi Sudan'da da askeri darbe oldu. Demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş bir hükümeti deviren Albay Ömer Beşir iktidara el koydu. Mısır'da olduğundan çok daha kanlı bir dikta rejimi kurdu ve en az on binlerce Sudanlıyı katletti. Erdoğan ve Davutoğlu, Sudan'daki darbecileri hiç eleştirmedi. Aksine, darbeci Beşir'in ve darbe rejiminin avukatlığını üstlendiler. Şimdi Erdoğan ve Davutoğlu'na soruyorum: Madem Mısır'da darbeye karşısınız, Sudan'da darbeci Albay Beşir'i niçin destekliyorsunuz? Niçin darbeci Beşir'in en yakın kankası oldunuz? İşte AKP'nin siyaseti bu kadar tutarsız, bu kadar çelişkili. Bu soruları son bütçe görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na sordum. Kem küm etti, cevap veremedi. Şimdi biliyorum ki, Erdoğan ve Davutoğlu da cevap veremeyecek. O nedenle cevabı ben vereyim. Sudan'da darbe yapan Albay Beşir, laik bir hükümeti devirdi, yerine İslamcı bir rejim kurdu. Mısır'da darbe yapan General Sisi ise, İslamcı Müslüman Kardeşler yönetimini devirdi. Demek ki AKP siyasetinin demokrasiyle hiç ilgisi yok. Darbeyi İslamcılar yaparsa destekliyor, darbe İslamcı yönetimi devirmek için yapılırsa karşı çıkıyorlar. İşte AKP'nin dış siyaseti bu kadar ucuz bir anlayış üzerine kurulu."