CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, AKP iktidarının Soma B Termik Santrali'nin özelleştirmesini erteleyeceğini söylemesine rağmen ihalesini yaparak Somalıları kandırdığını iddia etti. AKP’nin düne kadar Soma’daki işçilere ve bütün Somalılara yalan söylediğini, özelleştirmeyi erteleyeceklerini söylemelerine rağmen şimdi ihalenin yapıldığını ve AKP’nin gerçek yüzünün ortaya çıktığını ileri sürdü.

Soma’nın maden ocağı faciasıyla 13 Mayıs 2014’te ağır bir darbe aldığını dile getiren Milletvekili Özel, “Şu anda da 3 bin civarında madencimiz işsiz. Ayrıca kömür üretilmediği için kamyoncusundan bakkalına bütün esnaf da zor durumda. Dün ise üzerinde çokça tartışılan, AKP’li vekillerin Somalılara ve işçilere özelleştirilmeyeceğine dair söz verdiği termik santralın ihalesi yapıldı. Bilinmeli ki bu santral Soma’nın can damarı, çünkü istihdam sağlıyor ve Soma adeta buraya tutunuyor. İster Soma’daki bu santral özelleşsin, ister buraya yeni bir santral yapılsın, örneğin taşıma işi, yapılacak bir ihaleyle dünya devi büyük bir lojistik şirketine ya da Türkiye’deki büyük bir şirkete verilecek. Kimse sanmasın ki buranın taşıma ihalesi, Somalı esnafın oluşturduğu bir taşıma kooperatifine verilecek.” diye konuştu.

Soma B Termik Santrali'nin özelleştirmesinin ertelenmesi için Soma’da tam bir mutabakat olduğunu söyleyen Özel, "Soma’nın bütün siyasi partilerin temsilcileri, bütün meslek odaları, bütün sendikalar, herkes bu santralin özelleştirilmemesi, hiç değilse ötelenmesi için uzlaşmıştı. Tes-İş, Soma ve Ankara’da bu konuyla ilgili iki ayrı toplantı düzenledi ve bizler de bu toplantılarda, iktidarı ile muhalefeti ile bütün partilerin milletvekilleri olarak söz verdik. Sonra AKP’li milletvekilleri, işçilerin kurduğu direniş çadırına da gittiklerinde bu sözlerini tekrarladılar. Pekiyi sonra ne oldu? Öyle görülüyor ki AKP, her zaman olduğu gibi vatandaşı ve Somalıları kandırdı. Daha düne kadar en az bir iki yıl öteleneceğini söyleyip sonra geçtiğimiz günlerde, dört firma ihaleye gireceğinde dahi oraya gidip, ‘Bu ihale ertelenecek, merak etmeyin. Bu ihalenin yapılmasına izin vermeyeceğiz.’ diyen milletvekilleri, bir kez daha vatandaşı kandırmışlardır. Soma’yı artık tamamen açlığa, yoksulluğa ve işsizliğe terketmişlerdir. AKP’nin ikiyüzlülüğü bir kez daha ortaya çıkmış, emekçiden değil, sermayedardan yana olan tavrı bir kez daha görünür olmuştur.” dedi.

Burada yapılan özelleştirmenin tam bir fırsatçılık olduğunu belirten Özgür Özel, “Soma, tam bir yasevi gibiyken babasını kaybetmiş bir ailenin en acı gününde icradaki mallarını ucuza kapatmaya çalışan art niyetli komşu gibi Soma’nın malına en acı gününde el uzatılmıştır. Şimdi bir kez daha kimin emekçiden, kimin sermayeden yana olduğunun safı netleşmiştir. Soma’daki genel talebe karşı daha düne kadar yalan söylemiş olan AKP, bugün ihaleyi iptal etmeyerek gerçek yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bundan sonraki mücadelemiz, AKP ve onun vahşi politikalarına karşı emekçinin yanında devam edecek. Hem hukuki hem de direniş boyutu ile işçimizin, emekçimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.