CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 madencinin şehit olduğu Soma ilçesinde işten çıkarılan binlerce madencinin hala bir kuruş tazminat alamadığını bildirdi. Hükümetin Soma’ya verdiği sözleri unuttuğunu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, "Kimseyi açıkta bırakmayacağız." diye söz verdiği, işten çıkarılan Somalı madencilerin daha bir kuruş tazminat alamadığını kaydetti.

Milletvekili Özel, yaptığı açıklamada 13 Mayıs 2014’teki Soma faciasından önce muhalefet partilerinin, meslek örgütlerinin tehlikeye dikkat çektiğini ancak o dönemde bu feryadın duyulmadığını, hattâ iktidar partisi tarafından Soma’daki madenlerin dünyanın sayılı, Türkiye’nin en güvenli madenlerinden biri sayıldığının altını çizdi. Soma faciasından sonra gelen ve görüşmeleri 3,5 ay süren torba kanununsa "Soma Kanunu" olarak lanse edildiğini ancak Soma’nın dışında tüp bebeğe kadar çok sayıda düzenlemeyle çıktığını kaydetti. Özel, “Soma Yasası öyle bir lanse edildi ki kamuoyuna, madenler artık güvenli olacak denildi. Hepimiz, bütün gruplar yaşlı gözlerle, düğümlenen gırtlaklarla bundan sonra evlatlarımızı ölüme yollamamaya karar vermiştik, ant içmiştik. Soma'ya gelip de iktidar partisinin temsilcileri, Başbakan adına ya da Soma'dan 10 tane madenciyi getirip de Başbakan'la, bakanlarla görüştürülmesi sırasında verilen sözler hep aynı şeye vurgu yapıyordu, ‘Soma'dan ders alındı, bir daha aynı şeyler yaşanmayacak.’ Görüşmeleri 31 Mayıs'ta başlayan kanun 11 Eylül'de yasalaşırken güya içindeki bütün sorunlar çözülecekti. Soma ve madencilikle ilgili 16 tane madde vardı ama 145 maddeyle bir torba kanun oldu. İçinde tüp bebeğin üçüncü kez uygulanması durumunda katılım payının yüzde kaç olacağı dahi belirlendi.” dedi.

Soma’dan sonra gerek hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına gerekse halihazırda orada çalışan madencilere sözler verildiğini ancak hiçbirinin tutulmadığını savunan CHP Milletvekili Özel, “Tutulan, bir tek maaş artışıyla ilgili bir kısımdı. Dönemin Başbakanı 6 maaş ikramiye ve 2 bin lira vaat ederken daha sonra 6 maaş ikramiyeden vazgeçildi, 2 bin lira maaş da iki asgari ücrete döndü. Onun bile bazı maden şirketlerinin iflasına sebebiyet vereceği düşünülerek, şimdi ondan da geri adımlar atılmaya çalışılıyor. 6 saatlik çalışma, 36 saatlik haftalık çalışmadan geri adım atılıp bakanlar, 'Belki 40-42 saat olsun.' dediler.” diye konuştu.