CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 işçinin şehit olduğu maden faciasının ardından hazırlanan torba kanunda madencilere verilen sözlerin birçoğunun tutulmadığını söyledi. 13 Mayıs’tan sonra her gün, bizzat dönemin başbakanı, bakanlar ve AKP’liler tarafından madencilere verilen sözleri gündeme getirdiğini belirten Özel, yaz boyu torba kanun görüşmelerinde bunu anlattığını kaydetti.

Kimsenin bunları dinlemediğini söyleyen Milletvekili Özel, “O torba yasada verilen sözlerin birçoğu tutulmadı. Şimdi Soma’da 3 bine yakın madenci işsiz, hem de kışın ortasında. Bu yüzden bu komisyonlar son derece önemli ancak burada önemli bir sorun var. Diğer komisyonda İş Güvenliği paketini görüşüyoruz. O komisyon, topu Maden Kanunu tasarısına atıyor. Burası da İş Güvenliği paketine atacak, araya seçim girecek ve bir şey geriye kalmayacak. En önemli aksaklık, en önemli kusur İş Güvenliği ile Maden Yasa tasarılarının ayrı ayrı komisyonlarda, ayrı ayrı zamanlarda tartışılıyor oluşudur. İkisinin birbirinden ayrılmaz parçaları var. Aylardır tutulmamış sözlerin yerine gelmesini bekleyen işçilerimiz, bu komisyonlardan gelecek sevinçli haberi bekliyor.” dedi.

Uyar Madencilik'te mağdur olan işçilerin mağduriyetinin hala devam ettiğini hatırlatan Özel, “Uyar Madencilik, Ermenek havzasındaki 18 kişilik kazayla tanındı. Biz Soma’da Uyar Madencilik'i, 24. dönem milletvekilliğimiz boyunca yaşanmış olan dokuz ölümlü kazadaki 11 maden şehidiyle tanıdık. Uyar Madencilik, hileli bir iflas yaparak 20 Ekim 2013 günü yapmış olduğu son iş kazasından sonra aralık ayında Soma’daki varlığını bitirip 786 madenciye iki ile sekiz yıl arasındaki kıdem tazminatlarını ödemeden, haklarını vermeden ve Soma esnafını dolandırarak kaçtı. Şu anda Soma’da bu mağduriyet devam ediyor. Aynı ara dönemde kaybettiğimiz işçilere haklarının verilmesi gibi bu da bu Meclis'in ve bu hükümetin önemli bir borcudur işçilere karşı.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Özel, şöyle devam etti: “Bir diğer önemli husus ise, 'Kimseye çıkış verilmeyecek' denilip sonra kışın ortasında kapının önüne koyulan 3 bin madencimizdir. Şimdilerde 600’ünün işe gireceği, 2 bin 200’ünün işsiz kalacağı öngörülüyor. Daha önce defalarca söyledim, bütün madenler devletindir. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), kendisine Soma’da bir ruhsat alanı tahsis etsin ve bundan önceki 30 yıl boyunca kazasız işlettiği Soma’daki madenler gibi oraya bir tane örnek maden ocağı yapsın. Bu işçilerimizin mağduriyeti de kalıcı bir şekilde çözülsün. Kısa vadede ise Soma A.Ş.’de çalışırken şimdi işsiz kalan bütün işçilerimizin kıdem tazminatlarının hemen ödenmesi gerekiyor. Söz verdiniz ama yapamadınız, hiç olmazsa bunu yerine getirin. Madencilerimizin tazminatlarını devlet ödesin ve daha sonra şirketten kamu alacağı olarak bunu tahsil edin.”