Merhum Turgut Özal’ın yakın çalışma arkadaşlarından, İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Burhan Özfatura, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İster kabul edilsin ister edilmesin, Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir.” şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Bunun Cumhurbaşkanı’nın fikri olduğunu söyleyen Özfatura, “Şu anda Türkiye’de diktatörlük vardır.” dedi. Türkiye’de yönetimin değiştiğinin doğru olduğunu dile getiren Özfatura, “Türkiye’de demokrasi kalkmıştır, hukuk düzeni kalkmıştır. Bütün kurallar açık net bir şekilde ayak altına alınmıştır ve Türkiye, tek adam tarafından yönetilmektedir, yani fiili bir durum vardır. Maalesef muhalefetin arasında anlaşamaması ve halkımızın da bir ölçüde ekmek derdiyle perişan olması, ortamı hazırlamıştır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de bir sistemden, hukuktan, siyasi kurallardan bahsetmenin mümkün olmadığını savunan Burhan Özfatura, “Bakın görevi iade etmesi gereken bir insan, görevi iade etmiyor. Aynı şekilde şu andaki hükümet, hukuki bir temele oturmayan bir hükümet. Bakın, 25 kişilik Bakanlar Kurulu’ndan 12’si milletvekili bile değil, dört tanesi de tayinle gelme. Halâ seçim öncesi mevzuat gereği değişen bakanlar.” dedi.

'ŞEHİT HABERLERİYLE KAHROLUYORUZ'

Hukuk düzeninin kalktığını, her gün medyadan şehit haberleri gelmesiyle kahrolduklarını söyleyen Özfatura, “Şehit haberleriyle, ülkenin kan gölüne dönmüş olmasını görmekle kahroluyoruz. Sistem yok, düzen yok. O, Cumhurbaşkanı’nın kendi fikri. Hiçbir legal gerekçesi yok. Anayasa’nın hükümleri, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini çizmiş durumda. ‘Ben yetkilerimi kullanırım.’ diyor ama olmayan şeyleri kullanıyor. Şu an Türkiye’de bir diktatörlük vardır, değişmiştir yani. Bakın işte bu hukuki temele oturmayan hükümet, takır takır önemli tayinler yapabiliyor. Şimdi sistemden bahsetmek mümkün değil.” diye konuştu.