Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri AK Parti İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Paralel Devlet Yapılanması ile ilgili çalışmalar devam ederken, sosyal yaşamda aksama olmayacağını, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini söyledi.
AK Parti İl Başkanlığı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özhaseki, 15 Temmuz kalkışmasını şeytanca bir hareket olarak niteledi. Özhaseki, “Kendilerini saklayan, yıllarca kendilerini saklayan, iyi niyetleri kullanan, himmet paralarından beslenen insanların, bu milleti arkasından vurma teşebbüsüydü. Geçmişteki darbeleri kınıyoruz ama o darbecilerin şerefli bir tarafı vardı. Burada tam tersidir. İleri gelenlerimizin ellerini öpmüşler ve sonra bu millete ‘Biz bu millete iyi kadrolar oluşturmak istiyoruz’ diyerek insanların desteklerini alıp bugüne kadar gelmişler. O grubunu iki yüzlü adi bir kalkışması ile karşı karşıyayız. Bu şeytandan biraz daha ötede yapılmış bir iştir. İnsanlığın dışarıda kaldığı bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıyayız. Sokakta ateş ettikleri insanların bir tekinde silah yoktu. Onlara karşı silah sıkabilecek bir yapıya bürünmüşler, canavarlaşmışlar. Bu insanlar Cumhurbaşkanının oturduğu yeri bombalıyorlar. Bu nasıl bir vicdandır. Tank ateşi ile üst tarafı tamamen yok edilmiş insanlar var. Bu nasıl bir vicdandır. İnsanlık tarihinde böyle bir şey var mı merak ediyorum. Vardı da böyle yaptılar mı bilmiyorum. Nasıl oluyor da bizim paralarımızla, zekat paralarıyla, çok şükür benim param nasip olmadı da, hayırlarla büyüyen adamlar bu hale dönüşebiliyor. Onların hesap edemedikleri Recep Tayyip Erdoğan vardı. Birde bu milletin azmi vardı. Kalabalıklar bir söz üzerine sokağa döküldüler ve karşı çıktılar. Ülkenin Güneydoğu’sunda farklı hesaplar yaptılar. Bizlerin öldüğü hiç önemli değil ama bu ülke mahvolacak. Bu ülke mahvolacak ama çevremizdeki gariban ülkelerde mahvolacak. Bu girişimden sonra birçok ülkeden arayıp ‘Sizin için dua ediyoruz’ diyenler oldu. Halen sempati ile bakanlar varsa diyecek bir şey yok” diye konuştu.
"Bu milletin beka meselesidir"
Milletin iradesinin her şeyin üzerinde olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, şunları söyledi:
“Bu milletini iradesi her şeyin üzerinde. Ona sahip çıkacağız. Meydanları boş bırakmayacağız. Şu parti bu parti demeyeceğiz. Bu milletin beka meselesidir. Sonuna kadar bütün meydanları kardeşlerimize açacağız ve temsilcileri konuşmak isterse kürsüleri açacağız. Bu birliğimize ve beraberliğimize atılmış bir adımdır. Bir şahsın ne diyorsa onun dediğinin olur denildiği bir cemaat yapısı Allah korusun bundan sonra da tehlikelidir. İnancımız da çizgimiz öncelikle Kur’an’dır ve ondan sonrada peygamber efendimizin hayatı vardır. Kur’an ve sünnet çizgisinden aşan herkesin, bunlardan sapan herkesin gelebileceği ibretlik bir nokta olarak görüyorum. Birçok cemaat yapılanması olabilir. Sivil toplum örgütleri ve Allah dostlarının çevresine halkalanmış insanlar hepsi başımızın tacıdır ama bu çizginin aşılması halinde her kesim tehlikeye dönüşebilir. Böyle bir tehlike hali inşallah onlara da bize de ders olmuştur.”
Bakanlık ve vilayetlerde komisyonlar kurulacak
OHAL ile ilgili de bilgi veren Özhaseki, Paralel Yapı ile alakalı olarak faaliyet gösteren tüm işletme, okul, hastane ve sivil toplum kuruluşunun kapatıldığını, binaların Hazine’ye devredildiğini söyledi. Bundan sonraki süreçte devlet kurumlarında personel ile ilgili çalışmalara devam edileceğini belirten Özhaseki, tüm bu olanların sosyal yaşamı aksatmayacağını dile getirdi. Devletin işini kolaylaştırmak için Bakanlık ve vilayetlerde komisyonlar kurulacağını da kaydeden Özhaseki, "Burada en büyük tehlike bu işi cadı avına dönüştürmektir. Bu veballi bir iş. Bunun olmaması için elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım. Bu dönemde insanlar çıkar ve sevmediği bir insanı şikayet eder. Biz bunlara sonuna kadar riayet edeceğiz. Bundan sonra aileler çocuklarıyla ilgili fikir kulüplerine giderken şeffaflığına dikkat etsinler. Açık yerlere gitsinler. Bu yapıların dışında kalsınlar. Milletin ve devletin yanında var olanların yanlarında işlerini sürdürsünler. Ama ağabey ve abla evlerine asla itibar etmesinler ve ‘Size kurban verilecek kimse yok’ desinler. Şeffaf ve devletin resmi grubuysa eyvallah, onlara kimse bir şey demez. Hemşehrilerimiz bunlara dikkat etsinler” diye konuştu.
"Terör bölgesinde belediye başkanları görevden alınacak"
Terör bölgesindeki belediye başkanlarının da görevden alınacağını belirten Özhaseki, “Terör bölgesinde teröre ilişen belediye başkanları ile ilgili konuyu bu kapsam içerisine almamaya karar verdik. Güneydoğu’da 100’den fazla HDP’li belediye başkanı var. Bunlar bir kısmı teröre resmen bulaşmışlar. Elemanlarını oradan almışlar, elemanların paralarını kesip sağa gönderiyorlar, çukurlar kazılırken iş makinaları veriyorlar ve kendi kendilerine çıkıp öz yönetim ilan ediyorlar. Bunlara karşı seyirci kalacak halimiz yok. Bunların görevden alınması ile ilgili niyetimiz ve kararımız bellidir. O yüzden Kandil acayip tutuştu. İstedikleri kadar tehdit etsinler. Bu konu da bizim kararımız nettir. Bu da meclisten geçecek” şeklinde konuştu.
Muhalefete teşekkür etti
15 Temmuz da genel başkanların tavırlarını net bir şekilde ortaya koyduklarını söyleyen Mehmet Özhaseki, “Bu süreçte ilk andan itibaren genel başkanlar tavırlarını ortaya koydu. Tavırları da gayet olumluydu. Sayın Devlet Bahçeli’yi de tebrik etmek lazım. Benim özel atışmalarım olan Kemal Kılıdaroğlu’nu da tebrik etmek lazım. Saadet Partili arkadaşlarımızı da tebrik etmek lazım. Burada Güneydoğu’da ki halkımızı da tebrik etmek lazım. Onlarda ellerine Türk bayraklarını alıp darbe girişiminde bulunanları lanetlediler. Oradaki halkımızın da alnından öpüyorum” dedi.
Basın toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Hülya Atçı Nergis, İsmail Tamer, Sami Dedeoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden ve partililer katıldı.