CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2012’de güvenlik güçlerine taş attıkları gerekçesiyle Pozantı Çocuk Cezaevi'ne gönderilen dört çocuğa taciz ve tecavüz etmekle yargılanan 20 cezaevi görevlisi ve devlet memuru hakkında takipsizlik kararı verildiğini hatırlattı. Tanrıkulu, davacı olan dört çocuk ise devlet malına zarar vermek iddiasıyla davalı duruma düşürülerek, haklarında müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldığını söyledi. Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

"Pozantı Cezaevi'nde taciz ve tecavüz mağduru çocuklara, kamu malına zarar verdikleri gerekçesiyle dava açıldığı doğru mudur? Haklarında dava açılan çocuk sayısı nedir? Pozantı Cezaevinde çocuklara taciz ve tecavüz ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılan memur sayısı nedir? Bu memurların kaçı hakkında dava açılmıştır? Hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verilen memur sayısı nedir?

Taciz ve tecavüz iddialarına karışanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu tecavüz mağduru çocuklardan kaçı hakkında devlet malına zarar vermekten dava açılmıştır? Türkiye’de illere göre son 5 yılda çocuk cezaevlerinde yaşanan taciz ve tecavüz vakası sayısı kaçtır? Bu vakaların kaçı hakkında soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların kaçı davaya dönüşmüştür? Bu davalarda ceza alan kamu görevlileri bulunmakta mıdır? Taciz ve tecavüze maruz kalan Kürt çocukların Pozantı Çocuk Cezaevi'nde tek kişilik koğuşlara konuldukları iddiası doğru mudur? 18 yaşını dolduranların büyük bir kısmının tutuklama ve para cezalarıyla sindirilmeye çalışıldığı iddiası doğru mudur?

2012 yılı içerisinde Mersin Valiliği tarafından Pozantı çıkışlı çocukların ailelerine toplam olarak 1.270.000.00 (Bir milyon iki yüz yetmiş bin) TL idari para cezası verildiği doğru mudur? Doğru ise Pozantı çıkışlı çocukların ailelerine 1.270.000.00 (Bir milyon iki yüz yetmiş bin) TL idari para cezası verilmesinin sebebi nedir?"