Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Özer Sencer, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) üyeleriyle 28 şehirde 2 bin 500 kişiyle yaptıkları anket sonuçlarını açıkladı. ESİAD’da düzenlenen toplantıya katılan Sencer, genel seçimde tek başına iktidar görünmediğini söyledi. Ekim ayında yaptıkları ankette, “Ülke iyiye mi gidiyor, kötüye mi?" sorusuna yüzde 58 oranında "Kötüye gidiyor" karşılığını aldıklarını aktararak, “İktidarın dışındaki toplum kesimlerinde kötü bir kanaat var. Çok ciddi bir kötüye gidiş algısı var.” dedi.

Geçen genel seçimde AK Partili seçmenin, partilerine, "kötü gidiyorsun, kendine gel" uyarısında bulunmak amacıyla sandığa gitmediğini söyleyen Prof. Dr. Sencer, şöyle devam etti: “Bunu yaparken AK Parti'nin iktidardan düşmesini beklemiyorlardı. 7 Haziran gecesi iktidardan düştüğünde, 1,5 puanın yarısı AK Parti'ye geri döndü ve oyları 41,7'ye yükseldi. Bu gelen 1,5 puanlık kitle AK Partilidir ancak bu yükseliş, AK Parti'yi iktidara taşımaz. Bundan sonra HDP'den oy alamaz ama MHP'den hala alabilir.”

Araştırmaların, AK Parti'nin yüzde 41'in altına düşmeyeceğini gösterdiğini dile getiren Sencer, “Ekim ayında yüzde 42'nin üstünü gördük. Bazı araştırma şirketleri yüzde 38'i nereden buluyor bilmiyorum. Seçimden sonra da koalisyonu hemen beklemiyorum. Herkesin kırmızı çizgileri çok kalın. Erdoğan, '17-25 Aralık gündeme gelmesin' diyor. MHP ve CHP, ‘17-25 Aralık’ diyor. Koalisyon olacaksa MHP ile olur, o da uzun süreli olmaz. Ekim ayı araştırmasına göre MHP'lilerin yüzde 23'ü, Devlet Bahçeli'nin yaptıklarını onaylamıyor.” diye konuştu.

Ankette, “Tek başına iktidar olur mu?" sorusuna yüzde 50 "hayır", yüzde 39,4 "evet" cevabını aldıklarını kaydeden Özer Sencer, 1 Kasım 2015 akşamı tek başına iktidar görmediğini dile getirdi. Sencer, toplumun artık koalisyona psikolojik olarak hazır hale geldiğini savundu. Ekonomi ile terörün, önem sırasına göre yer değiştirdiğini belirterek, “İnsanlar, parçalanmış vücutlar görünce artık ekonomiyi düşünemez hale geldi. Ekonomideki kötü gidişi örtecek, unutturacak bir faktör bulmamız lazım. En iyi bulunacak faktör terördür, ölümlerdir. 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşadığımız terör olayları, bu terör algısını yönetme amaçlıdır, organik değildir." şeklinde konuştu.

‘AK PARTİLİ SEÇME ERDOĞAN’A, ‘OTUR ARKADAŞ’ DİYOR’

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimde nasıl davranmasını istersiniz?" sorusuna, katılımcıların yüzde 80'inin, "Her partiye eşit mesafede kalmalı ve tarafsızlığını korumalı" karşılığını verdiğini aktaran Sencer, sadece yüzde 12'nin, "Aktif katılmalı" dediğini, AK Partililerinse yüzde 26'sının, "Sahaya çıksın", yüzde 66'sının, "Tarafsızlığını korusun" cevabı verdiğini aktardı. Sencer, “AK Parti seçmeninin üçte ikisi artık, 'Otur arkadaş’ diyor.” ifadelerini kullandı.