ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki stratejik ilişkilere zarar vermeyi amaçlayan belli çevreler tarafından provokasyon amacıyla hazırlanmış gibi görünüyor. Böylesi bir rapora, AB ile ilişkilerimize saygının ve inancın gereği olarak itibar etmemiz söz konusu değildir." dedi.

Aktay, AA muhabirine, AB'nin 2016 Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Raporda getirilen eleştirilerin haksız olduğunu belirten Aktay, Avrupa Birliği'ni oluşturan ruhun, iki büyük dünya savaşının yarattığı yıkımın ardından insanlığın barış, karşılıklı iş birliği içinde yaşayabileceğini iddia eden bir felsefeye dayandığını ancak son yıllarda Avrupa'da yükselen İslamofobi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının, bu ruhun büyük oranda tahrip edildiğinin en belirgin göstergesi olduğunu ifade etti.

AB Komisyonu'nun hazırladığı raporu "Bir cehalet örneği" olarak değerlendiren Aktay, "Raporda, 15 Temmuz darbe girişiminin Avrupa Birliği ülkeleri tarafından sert bir şekilde kınandığı iddia ediliyor ancak nedense biz Türkiye'den bu kınamanın sertliğini hissedemedik. Bırakın sertliği, kulaklarımıza birkaç çekingen cümle dışında bir kınama, Türkiye ile dayanışma mesajı gelmedi. Dahası bazı çevreler, bu darbenin başarısız olmasından büyük üzüntü duydular." diye konuştu.

Türkiye'nin teröre karşı mücadelesine destek verdiğini ifade eden Avrupa'nın neredeyse bütün terör örgütlerinin finansörü gibi çalıştığını anlatan Yasin Aktay, bazı raporların terör örgütü DEAŞ'ta en fazla yabancı savaşçının Avrupa Birliği ülkelerinden olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Fransa'da uzun bir süredir Olağanüstü hal uygulandığını anımsatan Yasin Aktay, Paris'te her köşe başında ağır zırhlı araçların, sokaklarda dolaşan askerlerin bulunduğunu, yabancıların üzerinde korkunç bir baskı olduğunu, insan hakları ihlallerinin yaşandığını belirtti.

Nefrete dönüşen ön yargının, OHAL ile desteklendiğini ifade eden Aktay, bu konuda AB'nin, Fransa'ya herhangi bir uyarısının olmadığını vurguladı.

Aktay, şunları kaydetti:

"En insani mülteci dalgalarını en temel insani değerleri askıya alma, hiçe sayma pahasına, durdurma ve engelleme konusunda bin dereden su getiren AB ülkelerinin, Türkiye'ye karşı suç işlemiş olanları ülkeye kabul etme ve üstelik en üst düzeyde ağırlama konusunda sergilediği işgüzarlık, açıkça Türkiye'deki terörü desteklemenin fotoğrafını veriyor. Bu fotoğrafı da buradan biz çekiyoruz ve mültecilere karşı Avrupa'ya sadece insanlığı hatırlatmak istiyoruz. Bu fotoğraflarla fersah fersah uzağına düştüğünüz insanlık size lazım olmaz zannetmeyin. Suriyelilerden çok daha beter durumda olduğunuz, insanlığın şahit olduğu en vahşi en insanlık dışı suçları barındıran faşizm ve soykırım tecrübesinden sadece 70 yıl, Srebrenitsa üzerinden sadece 20 yıl geçti."

İlerleme Raporu'nun, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki stratejik ilişkilere zarar vermeyi amaçlayan, belli çevreler tarafından provokasyon amacıyla hazırlanmış gibi göründüğünü anlatan Aktay, böyle bir rapora, Türkiye ile AB ilişkilerine saygının ve inancın gereği olarak itibar edilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.