CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "AKP ile MHP büyük bir ihtimal yakınlaşma sürecine girmiştir, bunu da Meclis Başkanlığı seçimi ortaya çıkarmıştır." dedi. Purçu, MHP'nin Meclis Başkanlığı'nı bile bile AKP'ye teslim ettiğini savundu.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Edirne'nin Keşan ilçesinde Roman vatandaşların yaşadığı mahalleye gerçekleştirilen operasyona tepki gösterdi, gazetecilerin Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin sorularını yanıtladı.

POLİSİN BASINA ÇIKMASI VE BAZILARIN TERFİ ALMASI İÇİN KULLANILDI

Hiçbir tutarlı sebep yokken yaklaşık bin polis ve jandarma eşliğinde sabaha karşı 5'te bütün mahalleye baskın düzenlendiğini dile getiren Purçu, bu baskının tamamıyla Roman mahallelerinin tatbikat alanı olmasıyla alakalı olduğunu savundu. Polisin basına çıkması ve bazı kişilerin terfi alması için Roman mahallelerinin kullanıldığını vurgulayan Purçu, operasyonun etnik köken ayrımcılığının pekiştirilmesine yönelik bir operasyon olduğunu kaydetti. Yapılan böyle büyük bir operasyonda sadece 2 kişinin tutuklandığına dikkat çeken Purçu, 45 kişinin gözaltına alındığını, 2 kişinin tutuklanma sebebinin de polise mukavametten dolayı olduğunu ifade etti.

Operasyon ile sonuç arasında büyük bir tutarsızlık olduğunun altını çizen Purçu, 2 kişi yüzünden bütün mahallenin zan altında bırakıldığını söyledi. 'Suçlayıcı ve fişleyici' operasyonu kınayan Purçu, Keşan İlçe Emniyet Müdürü'nü defalarca aramasına karşın telefonuna çıkmadığını savundu. Polislerin emniyet müdürünün cep telefonunu dahi kendisine vermediğini öne süren Purçu, bununla ilgili şikayet dilekçesini İçişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlara vereceğini, Meclis Başkanlığı'na da soru önergesi vereceğini söyledi.

AKP VE MHP YAKINLAŞMA SÜRECİNE GİRMİŞ

'Meclis Başkanlığı seçiminde MHP'nin tutumuna ilişkin' bir soruya Purçu, MHP'nin yapmış olduğu politikayı anlamanın mümkün olmadığını ifade etti. Kendisine oy veren seçmeni tamamıyla insiyatifi dışında hareket ettiğini belirten Purçu, bundan sonraki koalisyon görüşmelerinin de rotasının belli olduğuna dikkat çekti. AKP ile MHP'nin büyük ihtimal yakınlaşma sürecine girmiş olduğunu dile getiren Purçu, bunu da Meclis Başkanlığı seçiminin ortaya çıkardığını kaydetti.

Görüntünün MHP ile kapıların kapandığını gösterdiğini ama Genel Başkan'ın açıklamaları doğrultusunda bütün partilere açık olduklarını anlatan Purçu, CHP'nin 14 maddelik ilkeleri doğrultusunda bütün partilerle görüşüleceğini kaydetti. MHP'nin Meclis Başkanlığı'nı bile bile AKP'ye teslim ettiğini iddia etti.

Polisin basına çıkması ve bazı kişilerin terfi alması için Roman mahallelerinin kullanıldığına ilişkin bir soruya ise Purçu, "Yıllarca bizim Roman mahallelerimizi bu şekilde kullandılar. Artık buna izin vermeyeceğiz. Terfi alıyorlar. Tamamıyla mesele şişirilmiş bir meseledir, ortada birşey yoktur. Basına çıkmak için ve bazı memurların terfi alması için bizim mahallemiz yıllarca kullanıldı. Artık bundan sonra bu sürece dur diyeceğiz." karşılığını verdi.

Sonuçla yapılan operasyon arasında dağlar kadar fark olduğunu dile getiren Purçu, bu durumun da operasyonun planlandığını, basına çıkmak için yapıldığını, terfi alma niyetinde olduklarını gösterdiğini söyledi.