Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) muhalefetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın miting yapıp oy istemesine itirazen yaptığı başvuruları 'yetkisi olmadığı' gerekçesiyle reddetmesinin ardından, benzer bir şikayetin geldiği Radyo ve Telezvizyon Üst Kurulu(RTÜK) da 'Bizim yetkimiz ve görevimiz yok' cevabı vererek topu YSK'ya attı.

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'açılış-teşekkür ziyareti gibi adlar altında düzenlediği ve Cumhurbaşkanlığı yemini çiğneyerek AKP'ye oy istediği ve muhalefeti eleştirdiği' mitinglerin yayınlanmasının denetlenmesi konusunun RTÜK’ün gündemine getirilip getirilmeyeceği hususunda sorular yöneltmiş ve şikayette bulunmuştu. RTÜK, CHP Milletvekili Oyan'a verdiği yazılı açıklamada ise yetkisi olmadığını belirterek, yetkinin YSK’da olduğunu kaydetti.

MHP VE HDP'NİN ŞİKAYETLERİ YETKİSİ OLMADIĞI GEREKÇESİYLE YSK REDDETMİŞTİ

CHP Milletvekili Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batman, Diyarbakır ve Siirt’te düzenlediği mitingleri yayınlayan kuruluşların YSK’nın seçim kararları kapsamında incelenmesi ve konunun gündeme getirilmesi için 5 Mayıs’ta RTÜK’e bir başvuruda bulunmuştu.

RTÜK ise bugün verdiği yazılı cevapta ilk olarak daha önce YSK’nın almış olduğu iki karara atıfta bulundu. RTÜK önce, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsızlık ilkesine aykırı davrandığı için YSK’ya yaptığı şikayeti ve 7 Haziran’a kadar yapacağı siyasi faaliyetlerinin seçim yasakları kapsamına alınması talebini aktardı. Ardından da YSK’nın 'seçim kanunlarında Cumhurbaşkanının faaliyetlerini denetleme görevi Yüksek Seçim Kuruluna verilmediği' için bu talebi reddettiğini hatırlattı.

İkinci olarak da HDP’nin YSK’ya yaptığı benzer bir başvurunun da yine “Cumhurbaşkanının faaliyetlerinin denetlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı gibi Cumhurbaşkanının faaliyetlerine ait yayınların bu kapsamda değerlendirilmesi olanağı bulunmadığından” YSK tarafından reddedildiğini kaydetti.

RTÜK KANALLARA MÜEYYİDE UYGULAYAMAZ

Ardından seçimle ilgili kanunları hatırlatan RTÜK, şu değerlendirmeyi yaptı: “Belirtilen mevzuatın bir gereği olarak, seçim dönemlerinde medya hizmet sağlayıcıların yayınlarının ilan ettiği usul ve esaslara uygunluğunun denetimi ile aykırılığa kanaat getirmesi halinde uygulanacak müeyyidelere karar vermek münhasıran Yüksek Seçim Kurulu'na ait bir görevdir. Seçim dönemindeki yayınları nedeniyle Üst Kurulumuzun medya hizmet sağlayıcılara herhangi bir müeyyide uygulaması söz konusu değildir.”

GÖREV VE YETKİ YSK'DA

Ardından 6112 sayılı kanunun ilgili maddelerince bu konuda RTÜK’ün hiçbir yetkisi ve müeyyidesi olmadığı savunularak, “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu yayınlarının seçim dönemlerinde denetimi Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapıldığı gibi, aykırılığa kanaat getirmesi halinde öngörülen müeyyideleri uygulama görevi ve yetkisi de Yüksek Seçim Kurulu'na aittir.” denildi.

Kararda son olarak da Erdoğan’ın Diyarbakır, Batman ve Siirt’te yaptığı konuşmaları yayınlayanların, YSK kararlan kapsamında incelenmesi hususu için, “Üst Kurulumuzun görev, yetki ve sorumlulukları dışında kalmakta olup, başvurunuzda belirttiğiniz hususlarla ilgili olarak Üst Kurulumuz tarafından herhangi bir işlem yapılamamaktadır.” denildi.