Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel, Suriye'deki Türkler, Kürtler, Araplar ve Alevilerin geleceklerini kendilerinin belirleyeceğini söyledi. Tuncel, "Türkiye, Suriye’ye müdahale etmemelidir. Her ulusun kendi kaderini tayin hakkı vardır. Türkiye’nin buna saygı duyması gerekir." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Örgütü Suriye’de yaşayan İŞİD mağduru Kürtlere yardım etmek için Kadıköy Rıhtım'da stant açtı. Burada bir konuşma yapan HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel, “Bugün burada arkadaşlarımız Rojava’da Ortadoğu’da yaşanılan savaşlara ve çatışmalara dikkat çekmek, aynı zamanda buradan elde edilecek gelirle bu savaşın mağduru olan insanlara yardım etmek için bir stant açmış durumda. Aslında bu sembolik bir durum. Ortadoğu’daki barışı güçlendirmek açısından, hem de insani yardımlara dikkat çekmek açısından.” diye konuştu.

“Rojava devrimi sadece Kürtler açısından değil bütün Ortadoğu insanları açısından bir umut yaratmıştır.” diyen Tuncel şunları dile getirdi: “Rojava’da demokratik, barışçıl yeni bir hukuku savunanlar yeni bir sistem oluşturmak için yan yana gelmişlerdir. Bu devrimi gerçekleştirenlerin amacı savaş ve çatışma değildir. Aslında kendi yaşadıkları coğrafyadaki insanlarla birlikte barış içerisinde bir yaşamı savunmaktır. Ama buna karşı büyük bir saldırı ile karşı karşıya oldukları ortadadır. Özellikle Kobane’ye karşı IŞİD saldırı ile ortaya konan saldırı aslında yeni yaşama, bir arada özgürlükçü yaşama yönelik bir darbe olmuştur. Bu saldırının arkasındakiler aslında yeni yaşam umuduna karşı top yekun bir saldırı içerisindedirler. Biz bu saldırıları bir kez daha kınıyoruz. Türkiye halklarının geleceğini savaşta, çatışmada değil barışta olduğunu ifade etmek istiyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de savaşa sokmak istediğini vurgulayan Tuncel, “Havuz medyasının IŞİD’i PYD’den daha tehlikeli gösteren haberleri ve PYD’nin Türkmenlere saldırdığı yönündeki yalan haberleri ile zeminler hazırlamıştır. Oysa orada gerçek olan şey Türkmenlerin, Arapların, Alevilerin savunmasını YPG yapmaktadır. Şengal’de de 20 bin Türkmen’in savunması YPG yaptı. Sevgili arkadaşlar geçici hükümet ve Tayyip Erdoğan’ın konuştuğu tek konu orada tehlikeli bir gidiş var. Türkiye Suriye’ye müdahale etmemelidir. Şunun altını çizmek istiyoruz; her ulusun kendi kaderini tayin hakkı vardır. Bugün orada yaşayan Türkler, Kürtler ve Araplar geleceklerini kendileri belirleyecektir. Türkiye’nin buna saygı duyması gerekir.” açıklamasını yaptı.