Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti'nin kendi muhasebesini yapıp ona ilişkin seçmenine dönük bir takım açılımlar getirmeden yaşanacak bir erken seçimin partinin 'beklentilerine derman olamayacağını' söyledi. Ergin, “Tekrar bir sandığa gitmesi halinde konjontürel bir miktar oy yükselişi sağlanabilir ama Türkiye’nin derdine ve AK Parti’nin beklentisine derman olacağı kanaatinde değilim.” diye konuştu.

Dün gece CNN Türk programında 'Baştan Sona' adlı programa katılan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, bazı anketlere göre AK Parti’nin bir erken seçimde oylarını artıracağına ilişkin iddialar soruldu. Ergin ilk olarak, “Anket bir tane değil. Gazetelerde medyada birden fazla anket sonuçları yayınlanıyor. Ancak doğrusu ben ihtiyatlı olunması gerektiğini düşünenlerdenim. Şunun için. 7 Haziran seçimleri, eğer yeni bir seçim yapılacaksa iki turlu bir seçime dönüşecek. Tüm bölgelerde seçmen elini açmış oldu. Elini göstermiş oldu. Dolayısıyla, işte bir takım haberler çıkıyor, AK Parti’nin Türkiye genelinde 20 kadar vilayette kıl payı milletvekili kaybettiği. Ama kıl payı aldığı yerler de var. Muhalefet de AK Parti’nin ucu ucuna aldığı yerlerde işbirliği yaparak oradan milletvekili eksiltebilir AK Parti’den. Dolayısıyla bu tür hesapların sağlıklı olmayacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

'SEÇMENİN YAPTIĞI TENZİLAT İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ'

Her siyasi partinin şapkasını önüne koyması gerektiğini dile getiren Sadullah Ergin, “Sandık sonuçlarını kendisi açısından sağlıklı değerlendirmek durumunda. AK Parti açısından baktığımızda yüzde 41 oy önceki seçimlere göre 7-8 puanlık eksik bir oyu ifade ediyor. Seçmen bir miktar tenzilat yaptı AK Parti’nin oyunda. AK Parti’nin bu tenzilatı sağlıklı değerlendirmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Ergin, şöyle devam etti: “Şu yaklaşım AK Parti’nin 2002’den bu yana süregelen tavrına tutumuna aykırı bir yaklaşımdır. Seçmen hata yaptı, yanlış yaptı ve pişman. Şimdi bu pişmanlığından dönecek. Oysa biz kurulduğumuz günden bu yana milli iradeyi öne koyan sandık sonuçlarını önceleyen ve bu sonuçların dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini savunan bir partiyiz. Millet 2002’de hata yapmadı, 2004’te yapmadı, 2009, 2011’de hata yapmadı. 2015 seçimlerinde hata yaptı demek AK Parti’nin 13 senelik aktif siyaset sürecine ters bir yaklaşım olur, doğru bir yaklaşım olmaz.”

'ERKEN SEÇİM DERMAN OLMAZ'

Sandık sonuçlarının her siyasi partiye verdiği mesajlar olduğunun altını çizen Ergin, erken seçim konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: “Muhalefette iken bu kadar uygun bir siyasi iklimde konjonktürde oylarını eksilten bir parti olarak şapkasını önüne alıp düşünmesi gereken bir parti de CHP’dir. O açıdan tabi CHP’nin kendi bileceği iştir ama biz AK Parti olarak seçmenin bu tavrının nedenlerini sağlıklı araştırmak; aması, fakatı, lakinini koymadan niçin bu tenzilata gitti seçmen AK Parti’nin oylarında? Bunları sağlıklı değerlendirdiğini AK Parti hissettirmeli. Tedbir geliştirdiğini hissettirmeli seçmene. Bu tedbirlerin adımlarını bir miktar görmeli seçmen ki gidilecek yeni bir seçimde seçmen iradesini tekrar gözden geçirsin. Yoksa bütün bunlar belli edilmeden, bununla ilgili AK Parti kendi muhasebesini yapıp ona ilişkin seçmenine dönük bir takım açılımlar getirmeden tekrar bir sandığa gitmesi halinde konjonktürel bir miktar oy yükselişi sağlanabilir ama Türkiye’nin derdine ve AK Parti’nin beklentisine derman olacağı kanaatinde değilim.”