ANTALYA (AA) - Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sunduğu 25. dönem milletvekili aday listelerinde yer alanlardan 14'ü, çeşitli sebeplerle adaylıktan çekildi.

YSK'nın açıkladığı seçim takvimi kapsamında, milletvekili geçici aday listeleri, yarın Resmi Gazete'de yayımlanacak. Seçim takvimine göre, geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına ve YSK'ya itirazlar yarın başlayacak ve incelemeler yapılacak.

Milletvekili aday listesinde ismi yer almasına rağmen 14 aday, yarıştan çekildi. CHP'den 5, MHP'den 4, AK Parti'den 2 ve HDP'den 1 aday ile bağımsız 2 aday, seçim yarışında yer almayacağını açıkladı.

 

- CHP'de adaylıktan çekilenler

CHP Mersin 4. sıra milletvekili adayı Mustafa Baysan, geçirdiği kalp spazmının ardından sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekildi. 

Siirt 2. sıra milletvekili adayı Cindi Eren ise parti içindeki sorunlar yüzünden adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Gaziantep 9. sıra milletvekili adayı Mahmut Kozbaş da "gördüğü lüzum üzerine" milletvekili adaylığından çekilme kararı aldığını duyurdu.

CHP Tunceli 2. sıra milletvekili adayı Gürsel Erol, adaylıktan çekildi. Erol, adaylıktan çekilmesinde sırasının değil, aday belirlenme yönteminin etkili olduğunu açıkladı.

Nevşehir'den CHP'nin 3. sıra milletvekili adayı Fahri Ertik de adaylık yarışından çekilen isimler arasında yer aldı.

 

- Partisine fayda sağlayamayacağını düşündü

MHP'nin Kayseri 4. sıra milletvekili adayı Mustafa Alkan, listede bulunduğu sıradan "partisine fayda sağlayamayacağını" düşündüğü gerekçesiyle akademik hayata döndü.

MHP'nin Kahramanmaraş 4. sıra milletvekili adayı Ejder Oruç, sıralamada esas alınan kriterlerde özensizlik yapıldığını iddia ederek, milletvekilliği adaylığından çekildiğini açıkladı.

Kahramanmaraş 6. sıra milletvekili adayı Faruk Atlı, bulunduğu sıradan verimli olamayacağını düşünerek adaylıktan çekildiğini bildirdi.

MHP Muğla 4. sıra milletvekili adayı Ramazan Kıvrak da adaylıktan çekildi.

 

- AK Parti'de adaylıktan çekilenler 

AK Parti Batman 2. sıra milletvekili adayı Mehmet Emin Ekmen, "Batman'ın siyasi coğrafya dağılımına uygun yeni bir aday belirlenerek partinin seçimlere daha güçlü ve heyecanlı girmesine fırsat tanımak" amacıyla adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Diyarbakır 6. sıra milletvekili adayı Abdurrahman Kurt da "gördüğü lüzum üzerine" adaylıktan çekildiğini bildirdi.

 

- Adaylıktan çekilen diğer kişiler 

HDP Bitlis 3. sıra milletvekilli adayı Osman Fatih Şanlı, adaylıktan çekilme kararı aldı.

Van bağımsız milletvekili adayı Murat Silahtaroğlu ve Samsun bağımsız milletvekili adayı Ali Kemal Boz da adaylıktan çekildiğini açıkladı.

 

- CHP'den istifa edip bağımsız aday oldu

Yarıştan çekilenlerin yanı sıra CHP'den istifa eden Refik Eryılmaz, Hatay'da bağımsız olarak seçime girme kararı aldı.

Eryılmaz, "Bağımsız aday başvurumu geri çekmem için CHP yönetiminden arayanlar oldu ancak bu konuda geri adım atmayacağımı söyledim" açıklamasında bulunmuştu.

Bağımsız Hatay Milletvekili Eryılmaz, CHP'den istifasıyla ilgili de "Kolay değil, bu şekilde partiden istifa edip bağımsız aday olmak ancak partide bu kadar emek harcamış bir siyasetçinin, peçete gibi buruşturulup bir kenara atılmasını kabul etmek de kolay değil. Bunu tabanımız da kabul etmiyor, büyük bir öfke içerisinde" sözlerini sarf etmişti.

 

- Mustafa Yalçıner ve Ferhan Ademhan'ın durumu

Öte yandan, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İzmir'den aday gösterilen Mustafa Yalçıner ve Ferhan Ademhan ile ilgili açıklama yapmıştı.

Milletvekili aday listelerinin 24 Nisan'da son şeklini alacağını, İzmir 1. bölge 4. sıra adayı Yalçıner'in sağlık gerekçeleriyle çekilmesinin gündeme geldiğini ve bu kararın karşılıklı mutabakatla alındığını açıklayan Yüksekdağ, İzmir 1. bölge 2. sıra adayları Ademhan'ın da Genel Merkez ile görüşerek çekildiği açıklamasında bulunmuştu.