MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, "1.100 odalı saray ek yük değil, efendim, bilmem, ayakkabı kutularında saklanan dolarlar ek yük değil, efendim, onlara ödenen faizler ek yük değil ama çiftçiye istediğimiz zaman 'Ek yük getiriyor.'" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 77.birleşimi saat 14.00'te açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, "Konumuz pamuk, Amik Ovası'nın, Harran'ın, Çukurova'nın incisi olan büyük istihdam alanı sağlayan pamuğun sorunlarının görüşülmesi. Ama ben konuşmama başlamadan da şundan net eminim; Tayyip Erdoğan'ın grubunun, burada yapacağım konuşmanın ne olduğunu bilmeden, ne yapacağını bilmeden mevcut sandalyeler ret oyu verecektir. Çünkü pamuk sorun değil, çünkü pamuğun bir problemi yok, çünkü pamukçunun bir problemi yok, çünkü pamukçu rahat, çünkü çiftçi rahat. Bundan adım gibi eminim, talimat gelmiştir, 'Cumhuriyet Halk Partisinin pamuk üzerinde vereceği grup önerisine ret vereceksiniz.' Bu kesin. Bir tanesi de çıkar, okey verirse, kabul oyu verirse, ben o arkadaşımızın alnından öperim." ifadelerini kullandı.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in "Biz onları da yapacağız." sözlerine MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, "Sana kalırsa çok şey yaparsın Recep, sen… Neyse, beni konuşturma buradan şimdi dur. Sen anlamazsın bu işlerden." karşılığını verdi.

Bu çiftçinin üvey evlat olmadını vurgulayan Varlı, "Çiftçiyle ilgili bir şey istediğimiz zaman, Maliye Bakanlığı veya Ekonomi Bakanlığı veya hazine diyor ki: 'Ek yük getiriyor.' Ya bu ülkede sadece bu çiftçi mi ek yük kardeşim! Yani 1.100 odalı saray ek yük değil, efendim, bilmem, ayakkabı kutularında saklanan dolarlar ek yük değil, efendim, onlara ödenen faizler ek yük değil ama çiftçiye istediğimiz zaman 'Ek yük getiriyor.' Ya, bırakın da biraz da çiftçi ek yük getirsin ya! Alnının teriyle bu ülkede üreten insanlar çiftçiler, bırakın da biraz bunlar ek yük getirsin. Ama her defasında bunları söylüyorsunuz ve geçiştiriyorsunuz." şeklinde konuştu.

"AK PARTİ İKTİDARI DÖNEMİNDE İŞSİZLİK FONUNDAN AYRILAN 32 MİLYAR LİRA İLGİLİ ALANLARA HARCANMADI"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, GAP Projesinin devasa bir proje, 40 yıllık bir proje olduğunu ifade etti. Türkiye'nin geleceğini etkileyen, dünyanın sayılı en büyük projelerinden biri olan GAP Projesi'nin 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde işsizlik fonundan ayrılan 32 milyar liranın ilgili alanlara harcanmadığını, doğru yatırım yapılmadığını, doğru planlama yapılmadığını, sadece sulamayla ilgili AK Parti iktidarları döneminde, daha önce yüzde 17 olan, 280 bin hektar civarındaki sulamanın yüzde 22 oranına çıktığını söyledi.

Hükûmetin torba kanunlarda aldığı sayaç takma kararlarına rağmen Şanlıurfa'da bu konuda ciddi krizler yaşandığını anlatan Kaplan, şöyle devam etti: "Yer altından geçirdiğiniz ve depolamak üzere sulama sistemi için ayırdığınız bu para ne oldu? Parça parça verdiğiniz ihaleler niye zamanında gerçekleşmedi? Niye tarım, sulama istenilen planlamada gelişmedi? Sulama projesinin 2014'e kadar ancak yüzde 17,3'ü neden tamamlanabildi ve neden 1,8 milyon hektar arazinin sadece yüzde 20'si, üstelik on üç yıllık iktidarınız döneminde sulanabiliyor? Maalesef, bölgenin gayrisafi millî hasıladan aldığı pay da Türkiye ortalamasının çok altındadır. Bırakın onu, en büyük işsizlik oranının da bu bölgede olduğunu düşündüğünüz zaman -Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Adıyaman- en fazla yeşil kartlıların da Şanlıurfa'da olduğunu düşündüğünüz zaman, bu Hükûmetin sadece Şanlıurfa'ya gidip oy almaktan başka yaptığı yatırımların, GAP projelerinin, hiçbirisinin hayata geçmediğini görüyoruz."