HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yaşanan çatışma sürecinden dolayı üzgün olduklarını ifade ederek, yaşananların, AKP iktidarının savaş konseptinin bir sonucu olduğunu ileri sürdü.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Türkiye'ye tedavi için getirilen 6 YPG'linin mahkemede beraat ettiklerini dile getiren Baluken, Rojava vatandaşı olan bu kişilerin yabancılar şubesine götürüldüğünü belirterek kendilerini bir bilgi verilmediğini kaydetti. Bu kişilerin Cilvegöz kapısından El Nusra'ya bağlı çetelere teslim edildiğini savunan Baluken, yapılanın açık bir savaş suçu olduğunu iddia etti. 6 YPG'linin teslim edildiğinin İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı tarafından söylendiğini ifade eden Baluken, konuyla ilgili olarak Başbakan Davutoğlu ve hükümetten açıklama beklediklerini kaydetti.

Terör hadiseleriyle ilgili bir soruya ise Baluken, yaşanan bu çatışma sürecinden dolayı üzgün olduklarını kaydetti. AKP iktidarının savaş konseptinin bir sonucu olduğunu ileri süren Baluken, "Bir an önce çatışmasızlık konumuna geri dönülmesini ifade ettik. PKK çatışmazlık konumuna dönmeli, hükümet de operasyonları sonlandırmalıdır. Müzakere devreye girmelidir. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse Başbakan, savaş konseptinden çıkıp çıkmayacağıyla ilgili önlerine gelen verilerini bekliyorlar. Kamuoyu araştırma, anket istatistiklerini bekliyorlar. Beklerken de onlarca can yitiyor. ağır travma yaşıyoruz. Bundan vazgeçip barış için çaba gösterilmelidir." diye konuştu.